Cetate misterioasa, Enisala, aflata la 2 kilometri distanta de localitatea cu acelasi nume din judetul Tulcea, reprezinta un loc ideal pentru o vacanta rustica, cu peisaje de natura salbatica, cu stuf bogat si dealuri impadurite, cu fragmente de istorie infatisate de ruinele cetatii medievale si puncte de belvedere asupra Lacului Razelm, a Deltei Dunarii, a Marii Negre si a Podisului Babadag.
Enisala a fost atestata documentar in secolul al XV-lea in cronica lui Sukrullah, cu numele de Yeni-Sale. De-a lungul timpului, denumirile pe care le-au avut ceatatea dar si localitatea, au fost adevarate atestari ale perioadelor de ocupatie din istorie; de la Vicus Novus care insemna Satul Nou, la Novoe Selo, iar apoi sub dominatie otomana, numele localitatii si cetatii s-a transformat in Eni Sale, denumire ce insemna tot Satul Nou.
Cetatea Enisala
Cetatea Enisala este cel mai important obiectiv turistic al localitatii, avand o mare importanta istorica datorita localizarii sale intr-un complex arheologic cu numeroase vestigii ce dateaza din Epoca Neolitica si pana in momentul apogeului cetatii, in Evul Mediu, dar si importanta strategica datorita pozitionarii sale pe o colina calacaroasa care permitea o vizibilitate facila asupra lacurilor Razelm si Babadag.
Scopul construirii cetatii Enisala in secolul al XIV-lea, a fost unul militar, defensiv, cu rol de supraveghere a cailor de apa dar si de uscat, cetatea fiind construita pe un plan poligonal neregulat, pentru a urma cu usurinta marginile colinei pe care a fost construita. Exista ipoteza ca cetatea ar fi fost construita de genovezi, deoarece la acea vreme erau cei care vizau zona de la Gurile Dunarii, fiind detinatorii monopolului navigatiei pe Marea Neagra si totodata erau cei care dispuneau de sume foarte mari de bani care le permitea construirea unei cetati de asemenea dimensiuni. Astfel ca latura de vest si sud-vest era lunga de peste 100 metri, astazi fiind distrusa aproape in totalitate, laturile de est si de nord masurau aproximativ 50 metri, iar latura de sud avea 30 metri. Zidurile din incinta cetatii si bastioanele, care au fost restaurate partial masurau intre 5 si 10 metri inaltime. Bastionul portii principale poarta amprenta culturii orientale, fiind un element de arhitectura care atesta ocupatia otomana.
Timp de aproape 20 de ani, ceatatea a facut parte din sitemul defensiv al Tarii Romanesti in perioada domniei lui Mircea cel Batran, iar dupa anul 1420, cetatea a fost transformata in garnizoana militara otomana. Dupa anul 1484, ceatatea isi pierde din importanta si este abandonata de autoritatile otomane care inaintasera dincolo de Gurile Dunarii.
Un alt obiectiv turistic ce nu trebuie ratat este Muzeul Satului Nord-Dobrogean, muzeu cu profil etnografic. Muzeul cuprinde o gospodarie tipic taraneasca, foarte bine conservata in mediul sau natural, unde turistii pot vedea ocupatiile traditionale, la inceputul secolului XX in Dobrogea de Nord. Gospodaria specifica zonei dobrogene este alcatuita din doua camere, o bucatarie de iarna si magazie, avand pe fatada si pe latura de la strada stalpi si prispa cu balustrada. Ocupatiile traditionale si practicarea anumitor mestesuguri sunt redate de existenta unor anexe gospodaresti unde, inca se mai pastreaza carutele pictate in stil dobrogean, unelte de pescuit, unelte agricole, pentru olarit sau pentru fierarit.
Un obicei inedit…
In localitatea Enisala, in perioada sarbatorilor de iarna, mai ales in seara de Craciun, flacaii satului canta un colind pe la casele cu fete de varsta maritisului, in care se recita atat numele fetei cat si numele alesului acesteia. Astfel familia fetei afla cine este alesul, avand dreptul de a-i invita in casa pe flacaii care recita colindul, daca sunt de acord cu alegerea fetei, sau daca nu sunt de acord familia poate trage perdelele casei in semn de refuz. Colindul reprezinta totodata si acordul pe care si-l dau flacaii satului cu privire la noua pereche.
Unde te poti caza?
Turistii care aleg sa isi petreaca vacanta la Enisala se pot caza la localnicii binevoitori, care pot oferi turistilor si preparate din peste gatite proaspat dupa retele traditionale, pestele fiind alimentul de baza al localitatii. Pentru turistii care isi doresc un loc de cazare mai deosebit, Enisala Safari Village, este alegerea perfecta. Clubul de vacanta cu circuit inchis este amplasat pe malul lacului Razelm, dispunand de 26 de locuri de cazare, unde turistii beneficiaza de cazare in camere inedit construite in piatra, trei mese, iar ca posibilitate de agrement, turistii pot face excursii contra-cost in Delta Dunarii, pe bratul Sfantul Gheorghe.
Cum poti ajunge la Enisala?
Cel mai usor de ajuns la Enisala este dinspre Navodari, spre Nord, catre Babadag, fiind situata la aproximativ 7 kilometri de Babadag, iar dinspre Tulcea se urmeaza drumul tot catre Babadag. Din Bucuresti se poate urma traseul Medgidia, Mihail Kogalniceanu, Lumina, Babadg, cu o lungime a traseului dus-intors de aproximativ 600 kilometri.
Festivalul Pro Istoria Fest la Enisala
In perioada 21 si 22 iulie s-a desfasurat Pro Istoria Fest in Cetatea Enisala, Festival care are ca obiectiv promovarea cu ajutorul muzicii, a celor mai importante cetati din Romania. La Festival au concertat Mircea Baniciu, Holograf, Sistem, Vunk si Truverii. Dupa ce anul trecut Festivalul Pro Istoria Fest a ajuns la Cetatea Rasnov, Poenari si Targoviste, adunand peste 40000 de spectatori, in 2012 Festivalul va ajunge la Cetatea de Scaun a Sucevei, Sighisoara, Sarmisegetuza si Muzeul Golesti.