Cozia, manastirea de pe Olt

Pe drumul de la Ramnicu Valcea la Sibiu, chiar inainte de a intra pe Valea Oltului, in nordul statiunii Calimanesti-Caciulata dai de Manastirea Cozia. Nu intamplator spun “dai”, deoarece chiar daca nu stii ca este acolo, e destul de greu sa o ratezi. E chiar la E81, si mai intotdeauna e aglomeratie “la poarta”, turisti veniti din toata tara si de pe alte meleaguri . Daca nu sunt prea multe autocare oprite in fata si timpul iti permite, merita sa te opresti putin.

Ridicata intre 1387-1388 de Mircea cel Batran la indemnul duhovnicului sau Sfantul Nicodim, Manastirea Cozia a fost sfintita la 18 mai 1388. Ulterior i s-au adus numeroase adaugiri si consolidari, printre cei care au contribuit la dezvoltarea ei numarandu-se domni ca Neagoe Basarab sau Constantin Brancoveanu. Ultima renovare a fost facuta in 1958-59 de catre guvernul Romaniei la solicitarea patriarhiei.

Locul in care este asezata Cozia este deosebit, iar pe vremuri se ajungea aici cu dificultate, astfel ca manastirea era bine aparata. Drumul ce urmeaza firul Oltului este greu accesibil, fiind exploatat inca din vremea romanilor. Dovada stau urmele castrului Arutela, inca vizibile in apropiere. Mai tarziu, in secolele XVII-XVIII localnicii din Calimanesti au fost scutiti de dari de catre conducatorii vremii in schimbul angajamentului de a intretine acest drum ce serpuieste printre masivele Parang si Fagaras.

Manastirea este o constructie impunatoare din piatra si caramida, cu pridvor deschis sprijinit pe coloane si  avand in spate apele Oltului. Din pictura originala se mai pastreaza astazi doar cea din pronaos, restul fiind restaurat. Interesante sunt si sculpturile in piatra de la exterior, mai ales cele de la ancadramentele ferestrelor.

Ce nu trebuie sa ratati daca ati ajuns pana aici? Ar fi fantana lui Neagoe Basarab din fata manastirii, construita in timpul domnitorului al carui nume il poarta. Nu este neaparat o “fantana a dorintelor”, dar puteti incerca, nu veti fi primul. Mormantul lui Mircea I, dar si cel al doamnei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, retrasa aici dupa moartea domnitorului. Muzeul amenajat pe una din laturi detine cateva piese interesante, mai ales in materie de monede si carti vechi.

Puteti apoi cobori pe malul Oltului, exista o zona de promenada, iar privelistea este cu adevarat spectaculoasa. Nu este totusi indicat sa va apropiati foarte mult de apa din motive..olfactive. Pe zidul manastirii se pot vedea marcaje pentru masurarea cotelor apelor, ramase din perioade de revarsari ale raului. Iar daca ati ajuns la Cozia vara, nenumaratele flori din curtea  manastirii va vor incanta privirea.

Si daca nu v-a fost complet satisfacuta curiozitatea, puteti vizita si alte obiective in zona: Schitul Ostrov (1520 – 1521) construit de Neagoe Basarab si Despina Doamna, schitul Sfantul Ioan de sub Piatra („Cozia Veche”, 1602), Manastirea Turnu (1676), ctitoria mitropolitului Varlaam, sau Manastirea Stanisoara (1747).

 

Written by