Castelul Martha Bibescu- rafinamentul uitat al unei epoci

Castelul al carui nume se leaga de cel al principesei Martha Bibescu, cunoscuta ca scriitoare franceza de origine romana, dar si o sustinatoare a afirmarii aviatiei romanesti, este unul dintre cele mai frumoase castele din Romania. Castelul situat la kilometrul 113, pe DN1, in localitatea Posada, poarta istoria a doua dintre cele mai importante familii din istorie: familia Bibescu si familia Lahovary, in care provine Martha.

            Conform documentelor si cronicilor din acea perioada, Castelul a fost construit intre anii 1842 si 1848, de catre Gheorghe Bibescu, cunoscut ca Bibescu Voda, Domn al Valahiei in perioada 1843-1878. Nepotul sau George Valentin Bibescu este cel care va avea cea mai stransa legatura cu Castelul de la Poasada, cea mai mare parte din copilarie petrecand-o aici, unde, apropiat de natura, va descoperi zborul si aventura, ceea ce il va face unul dintre pionerii aviatiei dar si un impatimit al automobilismului.

            Martha si Valentin se casatoresc in anul 1905, cand ea avea varsta de 16 ani, iar el varsta de 25 de ani, dar flacara dragostei dintre cei doi se va stinge destul de repede, desi nu vor divorta. La inceput de secol 20, Martha Bibescu este cunoscuta ca una dintre cele mai influente, educate si cultivate, respectate si nobile femei din Europa, impunandu-se prin perseverenta, rafinament, eruditie si eleganta.

            Desi, cei doi soti petreceau foarte putin timp in tara, unul dintre locurile favorite, pana in preajma Primului Razboi Mondial, a fost Castelul de la Posada. Dupa aceea castelul va fi din ce in ce mai putin vizitat.

            Se spune ca in anul 1915, colonelul Thompson, cu care se pare ca Martha ar fi avut o relatie, a ascuns in Castelul de la Posada, documente secrete ale ambasadei, ceea ce a facut ca numai dupa 10 zile, un incendiu puternic pus de serviciile secrete ale Puterilor Centrale, sa distruga castelul.

            In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, castelul este ocupat o perioada de armata germana. Un alt incendiu, in anul 1950, il va distruge partial, dar cladirile vor fi refacute si in scurt timp va intra sub administratia Muzeului Peles. In timpul comunismului va fi folosit si ca tabara si apoi, ca depozit pentru multe obiecte si colectii ale Castelului Peles, dar si ca imobil de protocol.

            Astazi, Castelul Martha Bibescu este cunoscut, mai degraba, pentru cladirea construita langa el, in care se afla singurul Muzeu Cinegetic din Romania.

 

 

Sursa: www.vinland.ro

Written by