Castelul Iulia Hasdeu- mister si spiritism

Castelul Iulia Hasdeu situat in Municipiul Campina si construit intre anii 1893 si 1896, detine una dintre cele mai misterioase legende legate de disparitia prematura a Iuliei Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu.

            Iulia Hasdeu fusese un copil precoce. La numai doi ani si jumatate stia sa citeasca, la patru ani scria, la cinci ani compunea primele sale poezii, iar la opt ani isi trecuse examenele de scoala primara. Pana la aceasta varsta, vorbea deja trei limbi straine: engleza, franceza si germana. La 11 ani, termina gimnaziul Sfantul Sava si apoi intra la Conservator in Bucuresti. La varsta de 12 ani, in urma unui conflict intre parintii sai, pleaca cu mama sa la Paris, insa devine din ce in ce mai apropiata de tatal sau, mentinand legatura cu acesta prin scrisori. La indemnurile tatalui de a studia asiduu, Iulia intra in anul 1886, la Facultatea de Litere, de la Universitatea Sorbona. Doi ani mai tarziu, aceasta manifesta primele semne ale unei boli de plamani: tuberculoza. Calatariile facute in Sudul Frantei, in Italia si in Elvetia, in cautarea soarelui si al unui aer potrivit plamanilor sai sensibili, sunt fara rezultat. In vara anului 1888, Iulia se reintoarce in tara, mai intai la Bucuresti si apoi la Manastirea Agapia. In data de 29 septembrie, Iulia se stinge, la varsta de numai 19 ani.

            Disparitia unicei sale fiice ii produce lui Bogdan P. Hasdeu o cadere psihica, traind de acum incolo numai pentru a se intalni cu spiritul Iuliei, incepand sa practice spiritismul  si incercand zi de zi sa comunice cu aceasta. Rapus de durere, Bogdan P. Hasdeu renunta la opera la care lucrase pana atunci Etymologicum Magnum Romaniae si se dedica in totalitate amintirii Iuliei, prima data, incercand sa ii reproduca prezenta in cavoul de la Bellu, acesta fiind transformat in loc de meditatie si discutie cu spiritul fiicei sale. Prin sedintele de spiritism, Hasdeu construieste dupa planurile Iuliei un castel misterios cu o arhitectura neobisnuita.

            Desi manuscrisele gasite releva faptul ca planul initial al castelului arata cu totul altfel, asemanator cu cel al unei catedrale, planul  a fost modificat pana s-a ajuns la forma actuala: trei turnuri de piatra crenelate, iar cel din mijloc fiind domul care adaposteste templul. Castelul este cosnstruit pe baza numerelor trei si sapte si este plin de simboluri. Acesta are trei intrari, una principala, deasupra careia sta ochiul atotvazator si pe care scrie Pro fide et patria  si  E pur si muove, intrarea fiind incadrata de doua tronuri de piatra si doi sfincsi, care se regasesc si pe cavoul Iuliei de la cimitirul Bellu si alte doua intrari secundare.

            In interiorul castelului se poate vedea si astazi, camera obscura, unde aveau loc sedintele de spiritism.

            Castelul nu este lipsit de legende locale care s-au pastrat in decursul anilor. Se spune ca noaptea, dincolo de portile inchise ale castelului se aude Iulia cantand la pian, dar si strigatele de bravo ale tatalui care isi incurajeaza fiica. Unii martori sustin ca au vazut fantoma Iuliei pe terasa din stanga, aceasta fiind imbracata in rochie alba si avand margarete in brate. A doua zi dimineata, cateva fire de margarete au fost gasite de maturatorul de strada langa gardul castelului, desi sezonul acestor flori trecuse de mult.

          

Written by