A fost candva Cetatea Tricule

 

Cetatea Tricule sau Tri Kule a fost ridicata in secolul al XVI-lea cu scopul de a opri expansiunea otomana; astazi, ea face parte dintre constructiile istorice „inecate de oameni”, fiind o curiozitate a zonei si oferind turistilor imaginea a doua siluete din piatra care se ridica din apa.

La 4 kilometri aval de localitatea Svinita, judetul Mehedinti, pe malul stang al Dunarii, se afla trei turnuri, dintre care unul nu mai este vizibil, fiind naruit si apoi acoperit de apele Dunarii in totalitate, pe cand celelalte doua sunt acoperite pe jumatate.

Toponimia locului nu se cunoaste cu exactitate, ar putea fi atar un nume de origine turceasca, cat si unul de origine olteneasca.

Constructia celor trei turnuri a fost facuta in forma de triunghi si inainte de ridicarea nivelului Dunarii, din cauza barajului de la Gura Vaii, din anul 1971, se aflau pe abruptul malului stang. Turnurile au fost numite conventional numarul 1 (cel din NV), numarul 2 (cel din NE) si numarul 3 (cel din S). Turnurile 1 si 2 se afla la o distanta de 20 metri unul de celalalt si de aproximativ 40 metri fata de turnul numarul 3, cel din urma fiind cel mai apropiat de rau, ridicat pe un strat de pamant, celelalte doua fiind situate la cote superioare, ridicate direct pe stanca.  Turnul numarul 2 este conservat pe intreaga lui inaltime, pastrand intregul coronament. Daunele asupra lui au fost produse inainte de cercetarea arheologica, de catre cautatorii de comori, care au provocat prabusirea segmentului inferior al coltului de Sud.

Inca din secolul al XV-lea, in acest loc exista o fortificatie cu ziduri din piatra, asezata pe o culme, ulterior aceasta fiind parasita din cauza lipsei de apa. Se pare ca dupa distrugerea Cetatii Svinita, aparata de cavalerii teutoni, piatra din zidurile fostei cetati a fost folosita la construirea Cetatii Tricule in a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Petru Petrovici, ban peste cetatile Lugoj, Mehadia, cat si peste cele de pe Valea Dunarii, construieste acesata cetate sub forma de trei turnuri-cula legate intre ele printr-un gard de palisade, formand in interior o incinta in forma de triunghi. Turnurile ar fi dispus de doua etaje, cel superior fiind folosit in scop de observatie. Rolul cetatii era de a opri expansiunea turcilor, fiind un punct cheie in luptele pentru stapanirea acestor zone. In cursul timpului cetatea a fost stapanite pe rand de turci, austrieci si haiduci.

Desi nu se cunosc foarte multe date despre aceasta cetate, lipsa amenajarilor sale de tip rezidential, lipsa ferestrelor, a semineelor, pledeaza pentru folosirea ei in scop strict militar.

 

 

 

 

Sursa foto: www.turismland.ro

Written by