- Castelul Bran este un monument istoric si arhitectural, una dintre principalele atractii turistice ale Transilvaniei, fiind situat in Culoarul Rucar-Bran, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, la 30 de kilometri de Brasov.
- Numele sau provine din limba slava, unde brana insemna poarta.
- La inceput acesta a fost construit pe o stanca, pentru a fi o cetate de „trecatoare”, avand scop strategic si militar, urmand sa sufere in timp numeroase transformari.
Sursa foto: www transvision ro
- In timp, castelul s-a aflat in proprietatea lui Sigismund de Luxemburg, Mircea cel Batran, Iancu de Hunedoara, Regina Maria si chiar in proprietatea Brasovului.
- Cetatea a fost transformata in castel in anul 1920, cand a fost donat de catre Consiliul Orasenesc Brasov Reginei Maria, ca semn de recunostiinta fata de contributia sa la realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie. Tot in aceasta perioada sufera cele mai multe modificari si amenajari. Este lasat mostenire de catre Regina Maria, fiicei sale Principesa Ileana, sora Regelui Carol al II-lea. Dupa exilarea familiei regale in anul 1948 castelul va fi abandonat si devastat, fiind redeschis vizitelor, ca muzeu, in anul 1956.
- Austeritatea castelului va fi estompata prin construirea unui parc cu alei, terase si fantani din dorinta Reginei Maria de a transforma castelul intr-o resedinta de vara. Astfel gurile de tragere care serveau odata in scop militar, au fost transformate in ferestre, iar incaperile destinate locuirii au fost pictate cu motive sasesti.
- In anul 1932, Regina Maria dispune construirea unei centrale cu turbina electrica, fapt ce duce la iluminarea castelului, dar si a comunelor din imprejur: Bran, Moeciu si Simion. De asemenea, in aceeasi perioada, castelul va fi dotat cu conexiune telefonica si ascensor interior, intocmai ca la Castelul Peles, pentru a facilita accesul la etajele superioare ale acestuia.
- In prezent, el adaposteste Muzeul Bran, intins pe patru etaje, unde sunt expuse colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri, iar in curtea castelului se afla amenajat un mic muzeu al satului care reflecta stilul arhitectural al caselor traditionale din regiunea Rucar-Bran
- In anul 2000, statul roman a restituit Castelul Bran lui Dominic de Habsburg si celor doua surori ale sale, in calitate de mostenitori ai Principesei Ileana.
- A devenit cunoscut in lumea intreaga prin romanul lui Bram Stocker, intrand in folclorul turistic drept Castelul lui Dracula. Desi este cunoscut faptul ca, Vlad Tepes nu a locuit niciodata in acest castel, legenda este mai puternica decat realitatea, atragand anual mii de turisti straini care vor sa vada o parte din legenda Contelui Dracula, dar si locul de filmare al multor filme despre acesta.