10 lucruri despre orasul Medias

 

1. Orasul Medias este asezat in bazinul mijlociu al raului Tarnava Mare, la 39 kilometri distanta de orasul medieval Sighisoara si 55 kilometri de Sibiu. Este al doilea oras ca marime din Judetul Sibiu.

2. Prima mentiune documentara a localitatii dateaza din data de 3 iunie 1267, iar ca oras este numit pentru prima data in anul 1359.

3. La aproximativ 18 kilometri de orasul Medias, se gaseste statiunea balneoclimaterica Bazna, atestata documentar inca din anul 1302, o statiune cu izvoare de apa minerala, bogate in saruri, namol mineral si recunoscuta pentru sarea de Bazna.

4. Mediasul are aerul unui oras pitoresc, o imbinare perfecta dintre vechi si nou, in care stilurile arhitecturale alterneaza de la gotic la renascentist si neoclasic si de la baroc la secession.

5. Obiectivele turistice de mare valoare istorica si arhitecturala, care pot fi vazute de cei care viziteaza orasul Medias sunt: Turnul Croitorilor, Turnul Clopotelor, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor, fiecare dintre aceste turnuri desemnand una din breslele vechiului oras medieval; casa Schuller, Complexul Arhitectural Franciscan, care include biserica si manastirea franciscana, ambele construite in jurul anului 1444, din ordinul franciscan. Complexul adaposteste exponate de mare valoare: tezaurul de la Seica Mica, tezaurul de la Panade, dar si piese de ceramica populara.

6. Un alt obiectiv turistic care nu trebuie ratat in Medias, este Biserica fortificata Sfanta Margareta, care detine un impresionant ansamblu de picturi murale gotice, foarte valoros, iar turnul Bisericii are un ceas care indica fazele lunii. Biserica are si o importanta valoare istorica pentru ca aici a fost inchis pentru un timp, domnitorul Vlad Tepes, in anul 1476, in urma unui conflict cu Regele Ungariei, Matei Corvin. Tot in cadrul Bisericii, principele transilvanean, Stefan Bathory a fost ales ca rege al Poloniei.

7. Turnul Clopotelor, denumit si Turnul Portii, adaposteste clopotele Bisericii, cel mai vechi clopot avand inscriptionat anul 1449. Acesta a fost initial zidit din piatra si caramida, dar la restaurarea lui in anul 1695, s-a folosit numai caramida pentru nivelul superior. Turnul Croitorilor, dat in grija breslei croitorilor, era prevazut cu guri de aruncare, puse in evidenta de console de sustinere si de arce care le incadrau.

8. Turnul Mariei, prevazut cu creneluri, care ii confera o personalitate aparte, a servit ca si capela pentru oficierea slujbelor in timpul epidemiilor de ciuma.

9. In paginile romanului Dracula, scriitorul irlandez Bram Stocker, mentioneza orasul Medias, prin faptul ca la nunta contelui valah, vinul servit la masa a fost „cel auriu de Medias”, facand si mai mult cunoscut ca Mediasul, dar si imprejurimile sale sunt renumite pentru vinurile vechi de Tarnave, zona fiind supranumita in vechime „Tara Vinului”, simbol ce apare si pe stema orasului.

10. In fiecare an, la Medias are loc Festivalul de Film al Europei Centrale.

Written by