10 lucruri despre Cetatea Calnic

 

             1. Cetatea Calnic se afla situata in localitatea omonima, in sudul Judetului Alba, in partea de vest a Depresiunii Apoldului, intr-o zona colinara strabatuta de valea paraului Calnic. Spre sud, asezarea este strajuita de Dealurile piemontane ale Sebesului, prelungiri ale Muntilor Cindrel. Cele mai apropiate orase sunt Sebesul, la 13 kilometri si Sibiul, la 49 kilometri.

            2. In dialectul sasesc Kellenc, in germana Kelling si in maghiara Kelmec, numele asezarii Calnic provine din cuvantul slav kal sau kalinik care insemna lut sau din lut, fiind preluat mai intai de unguri si mai apoi de sasi.

            3. Cetatea Calnic este una dintre cetatile cele mai interesante din Romania, avand un loc aparte intre fortificatiile ridicate de sasii transilvaneni. Cetatea se diferentiaza prin combinatia sa de resedinta nobiliara, avand ca simbol donjonul si fortificatia comunitatii sasesti, marcata de camarile adosale zidului de incinta.

            4. Valoarea istorica a ansamblului de arhitectura, la care se adauga starea buna de conservare au fost motive evidente pentru includerea acesteia pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

            5. Cetatea a fost construita ca resedinta nobiliara in ultima parte a secolului al XIII-lea, de catre comitele Chyl de Kelling. Resedinta a nobililor sasi pana in anul 1430, cetatea a fost ulterior vanduta de ultimii descendenti ai familiei nobiliare comunitatii taranilor din Calnic, care in prima jumatate a secolului al XVI-lea au inceput inaltarea unei noi centuri de ziduri, fortificand turnul portii, iar in curtea interioara pe fundatiile unei constructii mai vechi au ridicat o capela.

            6. In interiorul capelei se mai pot vedea si astazi fragmente de fresca bine conservate, datand de la inceputul secolului al XVI-lea, iar pe latura de vest se mai pastreaza, inca, tribuna de lemn, decorata cu panouri pictate in stil floral renascentist care dateaza din anul 1733.

            7. In anul 1599 Calnicul a fost jefuit de armatele lui Mihai Viteazu, iar cetatea a fost pustiita.

            8. In spatiile din cetate au fost organizate mai multe expozitii documentare si de arta, iar in capela se organizeaza simpozioane, colocvii si concerte de orga sau auditii de muzica medievala renascentista sau baroca.

            9. Cetatea are un amplasament atipic; fortareata nu domina imprejurimile de la inaltimea unei coline, precum alte cetati, ci se situeaza intr-un punct de joasa altitudine.

            10. Cetatea Calnic nu impresioneaza la prima vedere prin dimensiunile sale sau prin sisteme defensive elaborate; acesata este mai degraba mica, cu elemente de fortificatie de baza, realizate cu o tehnica simpla. Chiar si asa, cetatea  este considerata extrem de reprezentativa pentru civilizatia transilvaneana si epoca in care a fost construita.

Sursa foto: locuri-unice.ro; unescoromania.ro

Written by