Amplasat intr-o zona cu un puternic potential turistic, Depozitul de Armasari Dumbrava dispune de o infrastructura modernizata si adusa la standarde internationale formata din: sediu administrativ, adaposturi pentru cabaline si baza hipica. In prezent, aici se gasesc 100 de capete baza hipica cuprinzand o gama variata, cu armasari din 8 rase deosebite: araba, semigreu, hutul, sport, lipitan, cal de Bucovina, gidran, pur sange englez.
Scurt istoric:
In perioada 1900-1904 Depozitul de armasari a fost infiintat sub numele de Depozitul de Remonta al Armatei. Avea in componenta 6 grajduri, fiind in administrarea Domenilor Regale. In anul 1911 unitatea a trecut in administrarea Ministerului Agriculturii fiind transformat, in anul 1959, in ferma zootehnica. In anul 1971 depozitul a trecut sub patrimoniul Centrului Republican de Crestere si Calificare a Cailor de Rasa Bucuresti, care a fost transformat in anul 1991 in Regia Autonoma “Cai de Rasa”. In ’98 a devenit Societatea Nationala “Cai de Rasa” S.A., iar 4 ani mai tarziu s-a desfintat, patrimoniul si activitatea fiind preluate de Regia Nationala a Padurilor. Din anul 2002 pana in prezent, depozitul este gestionat si administrat de Regia Nationala a Padurilor.
Baza hipica isi propune ca principale obiective: promovarea cailor de rasa prin sportul ecvestru si ingrijirea armasarilor de monta publica, destinati statiunilor comunale pentru ameliorarea cabalinelor din marea crestere, De asemenea, Depozitul de Armasari Dumbrava ofera posibilitatea de practicare a turismului ecvestru care consta in urmatoarele activitati: plimbari cu trasura, plimbari calare pentru agrement, lectii de calarie si lectii de sarituri peste obstacole.
Pentru cai, vremurile se anunta bune, mai ales ca Autoritatea Hipica Nationala si-a pus la punct un plan ambitios, care include o strategie de dezvoltare a raselor, de amenajare a hipodromurilor si de dezvoltare a turismului ecvestru prin investitii considerabile in viitorul apropiat. Asadar, bividii Moldovei, hraniti cu jarul dragostei, pot fi oricand o atractie pentru turisti si pasionatii de calarie.
Depozitul de Armasari Dumbrava este situat in satul Dumbrava, comuna Tmisesti, localizata in imediata arpopiere a confluentei raului Neamt (Ozana) cu raul Moldova. Accesul auto se realizeaza din DN 15C, dinspre Piatra Neamt, pe directia Piatra Neamt – Targu Neamt sau pe DN 15B, dinspre Poiana Largului, pe ruta Poiana Largului-Humulesti-Targu Neamt.
Tarifele practicate sunt: plimbare calare pentru agrement, la pret de 5 euro/30 minute, plimbari cu trasura la pret de 10 euro/30 minute.
Program: 10:00 – 16:00
Contact: 0233.78.70.77 ; 0745 566 826 – Leonte Gradinaru ; 0745 630 981 – Lucian Varvara (Medic Veterinar).