Cheile Sohodolului reprezinta unul dintre cele mai impresionante peisaje carstice din Romania, peisaj intins pe aproximativ 10 kilometri in interiorul Muntilor Valcan, intre localitatea Runcu si Poiana Contului. Peisajul impresionant este dublat de statutul de rezervatie naturala protejata, cu peste 300 de specii de plante, printre care unele dintre ele foarte rare, asa cum este garofita de stanca. Totodata, despre castanii care populeaza zona se spune ca ar fi seculari, fiind plantati inainte de anul 1859.
Tot acest peisaj impresionant a fost realizat cu ajutorul apei si al vantului. Raul Sohodol, care izvoraste de sub varful Siglaul Mare, a avut rolul de a sapa cheile in calcarele cretaice, ducand la aparitia unor forme de relief specifice carstului: doline, avene, lapiezuri, canioane si pesteri.
Cea mai cunoscuta forma din Cheile Sohodolului este inelul, denumit asa datorita asemanarii foarte mari cu o verigheta, aflat la o altitudine de 700 metri, care a dus la aparitia a nenumarate povesti si legende si care este un loc inedit pentru tinerii care vor sa se casatoreasca.
Alte obiective care nu trebuie ratate in Cheile Sohodolului sunt Pestera Popii, unde au fost descoperite picturi rupestre cu forme antropomorfe de culoare neagra, aflata la intrarea in chei; Pestera Narii reprezinta un fenomen natural destul de rar, fiind formata din doua galerii cu o lungime de aproximativ 70 de metri fiecare sau Lunca cu pruni unde exista un perete de stanca pictat cu desene rupestre. Din pacate toate aceste obiective nu sunt marcate de indicatoare turistice, iar singura solutie ramane sa-i intrebati pe localnici de acestea sau pe cei care au mai fost.
Din punct de vedere geologic peisajul carstic al cheilor este dominat de platforma de eroziune Gornovita, cu cele trei nivele; primul nivel cuprins intre 400 si 750 metri altitudine este dominat de un numar mare de doline formate in urma proceselor de prabusire; cel de al doilea nivel este reprezentat de forme de relief cu altitudini mai mari, cu aspect de deal, iar cel de al treilea nivel, cel mai inalt face legatura cu zona de munte.
Pentru cei care vor sa practice alpinismul, Cheile Sohodolului sunt locul ideal datorita existentei a numeroase trasee speciale pentru acestia. Astfel in perioada 21-23 septembrie se desfasoara Festivalul de Escalada „Sohodol Climb” in care Vertical Spirit si Alpin Club Carpatic vor deschide noi trasee de escalada cu scopul de a valorifica potentialul de escalada sportiva al Cheilor Sohodolului. In prezent exista nu mai putin de 120 de trasee de escalada sportiva, avand grade de dificultate diferite, intre 5b si 8a+.
Locul este frecventat si de un numar foarte mare de pescari, amatori sau profesionisti, care vin aici datorita popularilor repetate cu pastrav ala apelor Sohodolului. Pescuitul se poate face doar cu autorizatie obtinuta de la Ocolul Silvic.
Cheile Sohodolului sunt cunoscute si pentru faptul ca aici s-au filmat numeroase scene din filmul Trandafirul Galben, avandu-l in centrul actiunii pe indragitul personaj Margelatu.
Pentru cei care doresc sa se cazeze aici, acestia o pot face fie la iesirea din chei, unde exista o poienita in care se poate amplasa cortul, fie la una din pensiunile din localitatea Runcu. Ceea ce mai trebuie stiut este ca noapte temperaturile scad foarte mult, ceea ce necesita echipament special, iar pentru cei care vin cu masina proprie, aceasta va ramane la intrarea arie protejate, fiind interzisa inaintarea cu autovehicule in aria protejata.
Ca si localizare, Cheile Sohodolului se afla in apropierea comunei Runcu, la o distanta de 15 kilometri de Targu Jiu, pe o ramificatie a Drumului National 67, iar cu trenul se poate ajunge pe tronsonul de cale ferata ce leaga Oltenia de Ardeal prin defileul Vaii Jiului.