Un bebelus este o fiinta miraculoasa. Dupa ce in numai 9 luni a trecut de la stadiul de ghem de celule la o fiinta miniaturala cu drepturi depline, el se vede pus in fata unor noi incercari. Trebuie sa invete sa traiasca intr-o lume noua, mare si ciudata, si trebuie sa o faca singur, caci pentru asa ceva nu exista profesori. De cele mai multe ori mama si tatal sunt mai pierduti in intregul proces decat el.
Cu toate acestea, reuseste. Creste precum Fat-Frumos si invata in fiecare zi ceva nou. Dar zilele unui bebelus nu seamana una cu alta. Pe parcursul primului an de viata, dezvoltarea lui este inegala, iar din cand in cand inregistreaza salturi bruste de crestere, numite generic pusee. Exista doua tipuri: cele fizice, care se refera la cresterea efectiva, masurabila in centimetri si grame. Si cele mentale, in care bebelusii acumuleaza experiente noi si descopera lumea.
Primele sunt mai frecvente la inceput de drum. Cu rezerva ca fiecare copil este diferit si deci nimic nu este batut in cuie, puseele de crestere fizica apar la 7-10 zile, 2-3 saptamani, 4-6 saptamani, 3, 4, 6 si 9 luni. Dupa varsta de un an devin mai putin frecvente si mai greu de identificat. Ce se intampla de fapt? Pe scurt, bebelusul creste “ca din apa”. Mananca mai mult, doarme mai prost si in general tinde sa isi epuizeze mama. Un copil aflat la puseu va fi mai agitat si mai greu de consolat, va dori sa suga mai des, uneori chiar imediat dupa ce a terminat masa anterioara. Somnul va fi scurt, fragmentat de treziri dese inclusiv noaptea.
Ceea ce se intampla este firesc, dar lipsa de informare face uneori ca mamele sa ajunga la concluzia ca nu mai au lapte si sa apeleze la suplimente. Mai ales la puseele de 3-4 luni rata de renuntare la alaptarea exclusiva este foarte mare, apetitul sporit al bebelusului fiind confundat cu un semn ca trebuie inceputa diversificarea sau cel putin completarea cu lapte praf.
In ce priveste a doua categorie, de pusee mentale, acestea sunt perioade de achizitii cerebrale, in care bebelusul invata lucruri noi, decopera incet lumea din jur si pe sine in relatie cu ea. De obicei aceste pusee, cunoscute si ca wonder weeks, sunt mai solicitante pentru copii, experientele noi ii tulbura si au mai mare nevoie sa fie alinati. De cele mai multe ori vor fi agitati, vor plange mai mult si vor cauta contactul fizic. Dar dupa ce trece perioada critica, parintii constata ca bebelusul stie sa faca lucruri pe care nu le facea pana atunci – recunoaste chipuri, se rostogoleste sau aseaza obiecte unele peste altele.
Fie ca adultii le constientizeaza sau nu, aceste etape sunt parte din viata si dezvoltarea fiecarui bebelus. Pot fi mai evidente sau sa treaca neobservate, dar se intampla, sunt firesti si este important sa nu te panichezi, ci sa fii aproape de copilul tau si sa te bucuri de rezultate..pana la urmatorul puseu.