„Nu cunosc decat o alchimie care confera frumusete varstei, spuse Clara, urcand scarile: sentimentul!”
Romanul lui Marc Levy „In alta viata” ofera o viziune indrazneata a reincarnarii, pornind de la premisa iubirii, care reuseste sa dainuie de-alungul secolelor, supusa unor incercari dificile si invingand timpul. Actiunea romanului se desfasoara in lumea artei, iar punctul de plecare il ofera povestea surprinzatoare din spatele unui tablou.
Jonathan lucreaza ca expert in estimarea valorii operelor de arta si in validarea autenticitatii acestora. In decursul experientei sale in domeniul artei, face o pasiune pentru tablourile lui Vladimir Radskin. Intr-o dimineata acesta primeste un telefon de la cel mai bun prieten al sau, Peter, care il anunta ca a gasit picturile lui Radskin in formatie completa, dar acestea sunt intr-o expozitie la Londra. De aici actiunea incepe sa se complice. La Londra, Jonathan o intalneste pe Clara, posesoarea galeriei de arta, iar senzatia de deja-vu devine din ce in ce mai evidenta la amandoi.
Sederea lui Jonathan la Londra se va prelungi, deoarece tablourile vor veni in galerie cate unul pe zi. In tot acest timp, atat Jonathan cat si Clara, incep sa aiba amintiri dintr-o alta viata si din ce in ce mai multe dileme cu privire la existenta lor.
Aparitia unui tablou al pictorului, despre care lumea doar auzise, dar pe care nimeni nu il vazuse, ii va apropia si mai mult pe cei doi, iar autentificarea tabloului va scoate la iveala secrete vechi de mai bine de un secol, din viata pictorului. Asa aflam ca pictorul rus este de fapt tatal Clarei, iar Clara si Jonathan fusesera impreuna intr-o alta viata, iar tabloul pe care nimeni nu il vazuse era o ultima amintire pe care Radskin o lasa fiicei sale.
Desi finalul cartii este unul dramatic, autorul lasa loc imaginatiei fiecarui cititor in parte, sugerand subtil continuitatea povestii dintre Clara si Jonathan. „Te iubesc, fara sa stiu cum sa ma opresc din a te iubi, fara sa stiu nici cum, nici de ce. Te iubesc asa, pentru ca nu stiu altfel. Unde nu esti nici eu nu mai sunt.”
Marc Levy s-a nascut in 1961, la Paris, iar traiectoria sa profesionala este una iesita din comun: la 18 intra voluntar la Crucea Rosie, la 22 de ani infiinteaza firma Logitec, la 23 de ani infiinteaza Rainbow Image in America, iar la 29 de ani pierde tot ceea ce realizase pana in acel moment, luand-o de la capat din nou in Franta, unde pune bazele uneia dintre cele mai mari firme de arhitectura. In anul 2000 publica primul sau roman Si daca e adevrat…, care se va vinde in peste 10 milioane de exemplare, ceea ce il va face remarcat ca scriitor. Romanul este ecranizat, in anul 2005, de Steven Spielberg, iar Marc Levy, odata cu publicarea si celorlalte romane ale sale Unde esti sau Sapte zile pentru o eternitate, devine numarul