„Un roman care trebuie citit neaparat” (Lire)
Romanul „Culoarea sentimentelor” scris de Kathryn Stockett, aparut la editura Univers, abordeaza un subiect mai putin obisnuit si cunoscut, acela al legaturilor de natura sociala intre servitoarele de culoare ale anilor ’60 si cei pentru care lucrau.
Culoarea sentimentelor este romanul de debut al lui Kathryn Stockett si a fost primit de la publicarea sa in anul 2009, ca un fenomen literar, desi cartea a fost respinsa pana atunci de peste 50 de agenti si editori, ca pana in final sa fie publicata de editura Penguin Group. Inca de la aparitie cartea s-a bucurat de un succes extraordinar, fiind foarte apreciata atat de librarii, de pasionatii de lectura dar si de critici. Astfel drepturile de traducere au fost vandute in mai mult de 30 de tari, iar cartea s-a mentinut timp de doi ani in New York Times Best Sellers List si s-a vandut in peste 7 milioane de exemplare doar in Statele Unite.
Intriga romanului se petrece in anii ’60, in orasul Mississippi, in momentul in care trei femei care desi nu au nimic in comun, sunt legate de o prietenie incredibila printr-un secret ce abordeaza conventiile sociale, considerate tabu al acelor vremuri (toaletele separate pentru personalul de culoare din casele americanilor). Tot romanul este o poveste plina de speranta si de putere de a schimba ceva, iar cea care reuseste acest lucru este Eugenia Phelan sau Skeeter (Tantarul) cum este poreclita in carte datorita inaltimii sale, absolventa care isi doreste o cariera in domeniul jurnalismului, nemaritata, spre deosebire de fostele sale colege de liceu care sunt in pozitia de sotie si mama casnica, pozitia cea mai ravnita in perioada respectiva. Eugenia incepe sa scrie povestea acestor doici de culoare care trebuiau sa accepte toate conventiile sociale discriminatorii, dar carora le ramanea taria de a avea cea mai mare grija posibila de copiii celor pentru care lucrau, incurajandu-i in fata superficialitatii mamelor prin fraze precum „ Youiskind, youissmart, youis important”.
Traducerea numelui cartii din engleza, The Help, in Culoarea sentimentelor in romana este una foarte buna deoarece surprinde chintesenta cartii, aceea a sentimentelor puternice dintre doicile de culoare si copiii de care aveau grija, si mai ales a ideii ca oamenii nu trebuie judecati sau tratati altfel dupa culoarea pielii sau pozitia sociala. Traducerea cartii din engleza pastreaza jargonul si modul de a vorbi al oamenilor de culoare din America anilor ’60.
Steven Spielberg a decis sa implice studiourile Dream Works in ecranizarea cartii, care s-a bucurat de un succes la fel de mare ca si cartea, implicand actori precum Viola Davis sau Emma Stone.