Pictorul Zoltan Bela a expus din nou. Picturile sale cu tema japoneza fac parte din vernisajul “In Meditation: Feeling the Silence” si pot fi admirate la Anca Poterasu Gallery, pana pe 28 octombrie.
Artistul a ales ca tema Japonia, pentru ca are o afinitate pentru cultura japoneza, iar acum “picturile Koan 1 si Koan 2, proverbe japoneze, sunt intelese mai mult cu simtul decat cu intelectul. Lucrarile mele sunt percepute mai mult vizual si instinctual decat cerebral”, a spus Zoltan Bela care a pictat timp de doua luni pentru expozitia deschisa.
Pictorul mai sustine ca “In toate lucrarile apare gestualismul. Sunt foarte proaspete sau cu tuse lucrate, tocmai ca sa sparga dimensiunea asta pur realista”. Realizarile sale au ca punct comun culoarea alb, dar si nuante de gri, violet si galben. El a folosit albul ca sa reflecte lumina, nu sa o absoarba, asa cum se intampla cand sunt folosite culori inchise.
“Fiecare simte, nu vede, nu gandeste ceea ce am vrut eu sa exprim, dar in acelasi timp albul acesta reflecta starea privitorului. Sunt facute din meditatie si pentru meditatie.” Asta trebuie sa vada vizitatorii in lucrarile sale, dupa cum a declarat artistul pentru National Magazin.
Anca Poterasu, detinatoarea galeriei unde este deschisa expozitia, sustine ca viitorul profesional al pictorului va fi unul stralucit si ca pariaza pe artistii cu care lucreaza.
Zoltan Bela a expus alaturi de artisti faimosi, dar va merge la Preview Berlin si Art Moscow intre 6 si 25 septembrie, cand va fi inchisa expozitia din Bucuresti. El este primul artist roman care isi expune picturile la Moscova, alturi de pictori mari ai lumii. Iubitorii de arta ar trebui sa scoata din buzunar intre 800 si 5000 de euro pentru una dintre lucrarile lui Zoltan Bela.
Intr-un interviu pentru National Magazin, Zoltan Bela ne-a oferit mai multe detalii despre lucrarile sale:
Lucrarile dumneavoastra au ca tema Japonia. De ce aceasta tema?
Sunt, de fapt, o cautare. Pentru cultura japoneza am avut o afinitate mai demult, cu lucrari mai vechi in care au inceput sa apara influente japoneze, iar acum s-a concretizat cu tema japoneza. Hoan 1 si Hoan 2, proverbe japoneze, care sunt intelese mai mult cu simtul decat cu intelectul. Lucrarile mele sunt percepute mai mult visual si instinctual decat cerebral. Una din ele arata forma unei pene in zapada, ceea ce real este imposibil, iar cea de-a doua este o gramajoara de nisip, despre care unii spun ca arata mai mult a gramajoara de zahar, cu diamante sau cu sticla. In toate lucrarile apare gestualismul. Sunt foarte proaspete sau cu tuse lucrate, tocmai ca sa sparga dimensiunea asta pur realista. Si, nu in ultimul rand, au ca punct comun albul, dar apar si griurile deschise, violetul si galbenul. Am descoperit albul ca fiind o culoare care reflect alumina si nu o absoarbe, cum sunt culorile inchise sau alte game de griuri.
Anul trecut ati declarat ca arta chinezeasca si cea romaneasca sunt pe val. Anul asta, puteti spune acelasi lucru despre arta japoneza?
Cum sa nu. Am fost ca turist in Venetia anul asta si era expozitie bienala “Asia to the world” , o expozitie foarte buna a unor artisti foarte tineri, unul dintre ei nascut in ’83, din China si Japonia. Deci trendul se mentine.
Ce ar trebui sa vada metaforic vizitatorii in lucrarile dvs?
Fiecare simte, nu vede, nu gandeste ceea ce am vrut eu sa exprim, dar in acelasi timp albul acesta reflecta starea privitorului. Sunt facute din meditatie si pentru meditatie.
Avand in vedere ca la numai 34 de ani, Zoltan Bela a ajuns sa faca niste lucruri minunate, Anca Poterasu ne-a marturisit cum vede dansa viitorul lui profesional.
"Stralucit. Eu pariez pe artistii cu care lucrez. Pariez si pe Zoltan Bela, chiar cred ca e un artist foarte bun. A avut deja cateva expozitii importante atat in tara, cat si internationale. A expus alaturi de artisti faimosi. In curand va fi “I’m a Romanian”, expozitie la Tel Aviv, Israel, unde participa si alti artisti romani. In Bucuresti, a avut o expozitie la Little Yellow Studio in 2009. Acum mergem la Moscova si la Berlin. Si vreau sa cred ca ne-am aliniat asa noilor tendinte din arta contemporana.sunt lucrari de la 800 de euro si pana la 5000 de euro, pentru moment. Pe viitor eu sper ca si cota lui sa creasca."