Dintre toate mijloacele media, radio-ul este cel mai apropiat de oameni. Este singurul care poate fi alaturi de noi oriunde, chiar si in miscare, si singurul care nu rapeste din timpul ascultatorilor, ci il insoteste. Radio-ul este o carte audio. Ne lasa sa ne imaginam oamenii care se aud in direct, sa ne gandim ce trasaturi ii definesc si, mai ales, sa ne dam seama cand zambesc. Si asta pentru ca vocea este comportamentul care ghideaza radio-ul.
Cand am plecat spre Societatea Romana de Radiodifuziune, am luat cu mine doar o doza de curiozitate care trebuia consumata. Aveam sa ajung la Radio Romania Junior (care ne-a permis sa vedem ce se intampla dincolo de voci), un radio care momentan emite online si care a fost creat ca sa le asigure copiilor educatie si divertisment creativ in acelasi timp.
Imi imaginasem un loc atat de agitat incat vedeam deja foi zburand in studio, colegi despartiti de nervi si prezentatori care sa dardaie de emotii inainte sa intre in direct. Dar aici ma asteapta un spatiu al copilariei. O revenire la timpul de demult care nu mai poate fi recuperat decat visand. Radio Romania Junior e atat de junior incat se lucreaza din doar doua incaperi.
In prima stau stransi cativa angajati: coordonatorul general, specialistul in marketing si PR si moderatorii care uneori se documenteaza acasa inainte de emisiune. Inveselesc mereu spatiul in care lucreaza pentru ca se ocupa si de glume, iar ca sa te intalnesti cu ei trebuie sa-ti antrenezi obrajii pentru hohote de ras. Sunt pasionati de radio si spun mandri ca asta stiu sa faca cel mai bine. Au crescut in el, iar zi de zi isi exprima priceperea la microfon. Asa ca in noiembrie 2011 au pus pe picioare Radio Romania Junior. “Am avut in gand nevoia copiilor si parintilor din Romania de a gasi, pe internet, medii si activitati sigure, distractive si educative in acelasi timp, complementare celorlalte activitati (scolare sau non scolare) din viata copilului. Nu am vrut sa fim un simplu radio online, ci o platforma media interactiva pentru copii si parinti”, spune Andreea, omul de marketing al postului radio.
Ca sa ajungi in cea de-a doua incapere, trebuie sa strabati holurile Societatii Romane de Radiodifuziune pe care trebuie sa fii indrumat ca sa nu te pierzi. Deschizi doua usi si intri in RadioLaboratorul Junior. Aici este studio-ul de emisie, singurul de unde pleaca emisiuni pentru copii. De la inceput, iti iau ochii cateva rochii speciale pentru teatru, atarnate parca pe un suport ca sa le imbraci si sa intri in joc. Cum te rotesti putin spre stanga, observi burlane gri asortate cu fundalul colorat pe care se gasesc “ganduri” matematice, cifre si radicali si cu scena roz pe care urca des copii talentanti si invitati speciali. “Doua saptamani am stat aici ca sa aranjam studio-ul”, spune Catalin, moderatorul emisiunii “RadioLaboratorul Junior”. “Asta costa cat o garsoniera”, adauga in timp ce arata spre aparatura de pe birou.
Radio-ul este fascinant tocmai pentru ca reuseste sa-ti lege urechea de voci. Acelasi lucru fac si prezentatorii RRJunior. Nu isi scriu texte pe care sa le citeasca, nu se balbaie, nu au emotii. Sunt doar naturali. Iar sa lucrezi pentru copii inseamna sa lucrezi fericit, sa fii mereu cu zambetul pregatit, sa fii energic. Nu ai voie sa fii suparat, nici macar in situatii apasatoare. “S-a intamplat sa imi moara o matusa si sa fiu la radio. A trebuit sa par fericit cat am fost in direct, iar in pauze m-am pus pe plans”, povesteste Catalin, cel care poarta de luni pana vineri ochelarii profesorului Azet.
Cel mai vesel este Junior, personajul jucat de Anca Bartos in emisiunea RadioLaboratorul Junior. Isi schimba vocea, mimeaza si reactioneaza in asa fel incat ai spune ca nu e real. A coborat de pe scena teatrului ca sa faca radio. Si il face cu talent. E o persoana spontana, iar cu asta ii surprinde mereu pe copii.
Din discutiile cu invitatii, realizatorii au aratat ca sunt porniti sa faca lucruri mari pentru copii. Deocamdata apar doar online, dar abia asteapta sa emita pe calea undelor. Pana atunci, copiii sunt invitati zilnic sa-si experimenteze imaginatia pentru ca Radio Romania Junior ii ajuta prin educatie creativa sa devina seniori.