„Poate fi pitoreasca o zona abandonata? Ceea ce nu vede nimeni mai este un peisaj? Cei care locuiesc frumosul plastic, pictural stereopizat, il si percep? Pot fi ei fericiti, multumiti, idilic, cu conditia pitoreasca (a trai in/ca tablou)? Se opune economia culturii? Cat de diferita este exploatarea naturii in una si in cealalta? Poate fi esteticul o conditie existentiala? Cat de autodeterminat?”, spunea Bogdan Ghiu in avancronica expozitiei “Picturesque”, semnata de artistii Irina Botea si Nicu Ilfoveanu, care a avut loc pe 20 ianuarie 2012.
Cu sunca traditionala, branza de burduf, toba de casa si ceapa au fost intampinati invitatii la expozitia de la Anca Poterasu Gallery. Putin neobisnuit si surprinzator, dar gustos si potrivit pentru tema expozitiei, pitorescul.
La eveniment a fost prezentat un film, despre locurile pierdute din Apuseni, pe care oamenii le-au uitat prea repede si la care nimeni nu se mai gandeste sa se intoarca. Pionul principal din film este Nea Nelu, un batran inteligent, redactor la Romania Pitoreasca, care impresioneaza prin naturaletea, implicarea si vointa sa.
Cei doi artisti, Irina Botea si Nicu Ilfoveanu, au plecat in Apuseni cu gandul de a fotografia culegatorii de fructe din zona, insa intalnirea cu acest localnic le-a schimbat planurile pe loc si astfel au creat un film care incearca sa salveze pitorescul. Nea Nelu spunea in film ca oamenii “au plecat unde au vazut cu doi ochi” si au lasat in urma lor doar blocurile “ca niste orbi, cu ochi care privesc spre nicaieri”.
Desi colaborarea dintre cei doi artisti este o surpriza, pentru ca cei doi folosesc tehnici si tematici diferite, produsul final la care cei doi au lucrat foarte mult, a fost apreciat si in Chicago, unde Irina Botea traieste si lucreaza. Ideea a pornit de la o dorinta a Irinei de a exploata locurile din Apuseni, dar s-a transformat intr-un proiect de trezire la realitate, de prezentare a naturii si a pitorescului cu tema romantica.
“Incerc tot timpul sa-mi suprind vizitatorii cu ceva nou, inedit. De data aceasta o sa avem un altfel de vernisaj, nu cel clasic pe care il stim. O sa vedeti ca pana si spatiul este diferit. Imi place sa spun ca acest vernisaj va fi o imersiune intr-un spatiu atemporal.”, spune Anca Poterasu, manager si curator Anca Poterasu Gallery. De asemenea, Anca a mai adaugat ca ceea ce face atat de special acest proiect este ca fiecare poate intelege ce vrea si la fel cum spunea Nea Nelu, tot ce e in jurul nostru e pitoresc.
Expozitia poate fi vizitata in perioada 21 ianuarie – 2 martie, la Anca Poterasu Gallery, pe strada Plantelor, nr. 56.