Leasingul imobiliar inchide si deschide usa noii tale case

Agentiile de leasing imobiliar din Romania flutura cu nerabdare cheile de la noile case ale romanilor, dar isi pastreaza dublura in caz de neplata!

Conform unei vorbe din popor, orice om gospodar ar trebui ca, pe parcursul vietii, sa ridice o casa, sa sadeasca un pom si sa faca un copil. Expresia ar trebui sa sufere o adaugire, adaptata putin la realitatea cotidiana, si sa includa si incheierea unui contract de leasing, fie el pentru acea masina frumoasa si cu piese de schimb foarte scumpe, fie pentru un petec de pamant si o casa primitoare pentru oaspetii veniti la gratarul de weekend.

Ce nu face omul pentru o indatorare pe cel putin doua decenii? Are la dispozitie destule variante, mai nou, sa lase mostenire copiilor sau nepotilor rata la leasing, doar trebuie sa-i responsabilizeze cumva si pe ei!

Tactica pasilor marunti spre ipoteca

Totul a inceput in urma cu cativa ani, atunci cand, pe piata nationala a aparut un boom imobiliar care a generat aparitia unor companii cu profil de leasing si care aveau drept scop oferirea de consultanta si sprijin financiar investitorilor din domeniul de real-estate, servind ca instrument financiar de garantie in fata institutiilor bancare refinantatoare. In practica, datorita operativitatii cu care poate satisface necesitatile financiare ale unei persoane fizice sau juridice, actiunea de leasing s-a conturat mai mult ca un element economic decat ca o entitate juridica.

Manati de dorinta antreprenoriatului si de fade veleitati in domeniul arhitecturii, multi romani care visau la o casa sau o afacere in domeniul imobiliar au apelat la fondurile girate de agentiile de creditare prin leasing imobiliar, contribuind impreuna la ridicarea unei Romanii cu acoperis impunator.

Practica de leasing poate fi considerata prin analogie varianta contemporana a unui moment istoric din Dreptul Roman cand, pentru a evita statutul de sclavi, indivizii ce datorau munca pe o luna semnau ca datoreaza pe un an, devenind creditori liberi. Cam asa pare sa functioneze lucrurile si in momentul in care se incheie un contract intre o persoana fizica si o firma de leasing, fie ea imobiliara sau de alta natura.

Spre deosebire de creditul bancar, principala sursa de neincredere o reprezinta faptul ca, pana la incheierea contractului, firma de leasing devine proprietara bunului, transferul proprietatii de la societatea de leasing imobiliar la persoana cu care s-a incheiat contractul realizandu-se in momentul achitarii platii reziduale. Aceasta este o activitate proprie actiunii de leasing in general, nu numai a celei de tip imobiliar. Mai pe intelesul tuturor, pana in ziua in care “Ionescu” nu achita ultimul leu firmei de leasing, “Ionescu” este doar locatar in casa detinuta de compania de leasing.

Desi, spre deosebire de leasingul bancar, accesarea unei leasing imobiliar este mai usor de realizat, acesta din urma implica si o serie de obligatii contractuale demne de luat in seama, in speta, de analizat cat mai atent.

Colapsul firmei de leasing = colapsul clientului

Sa nu te mire daca intr-o zi esti vizitat de un executor judecatoresc care te invita respectuos sa iti parasesti cuibusorul de nebunii platit in rate – poate fi un semn ca societatea de leasing trece prin momenet mai grele si vrea sa treci si tu prin asta, in spirit de solidaritate. Din momentul in care contractul atesta intrarea companiei de leasing imobiliar in proprietatea bunului, se stipuleaza ratele aferente pe care clientul trebuie sa le achite si urmeaza procedura de consumare a prevederilor emise in contract, pentru ca bunul utilizat sa fie cedat in urma unei redevente lunare. In cazul in care una din parti nu respecta clauzele mentionate in contract, se pot dispune actiuni in instanta de judecata pentru a stabili partea vinovata si despagubirile care se impun.

Daca a reusit insusi Donald Trump, mogulul de real-estate si ctitorul unor carti de business, sa depaseasca colapsul imobiliar, o poti face si tu, deci merita sa treci in revista cateva din exemplele arhitectural descrise in lucrarile sale de referinta.

 

 

 

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Written by