Dependentii se impart in doua. Sunt cei care isi accepta soarta si cei care isi dau seama de pericole la care se expun (sau ii expun pe altii) si vor sa schimbe radical viata pe care o traiesc. Indiferent de calea pe care incearca sa mearga mereu vor avea nevoie de o terta persoana care sa ii ajute. De ce? Simplu, ca oameni, avem nevoie de cineva alaturi in fiecare lucru pe care il facem in felul acesta simtim ca ne este mai usor sa mergem mai departe.
Daca ducem cele spuse mai sus la un alt nivel, ii descoperim pe cei de la ALIAT – Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor, o asociatie de profesionisti in sanatate mintala inca din anul 1993. In cei aproape 20 de ani de la infiintare ALIAT a reusit sa inoveze permanent sistemul romanesc de prevenire, ingrijiri, tratament si educatie in domeniul abuzului si dependentei de alcool si droguri. Putem spune ca ALIAT este unul dintre cele mai vechi ONG-uri din domeniul sanatatii mintale si unul dintre cele mai importante in domeniul adictiilor. Brand-ul a fost creat la initiativa D-lui Prof Dr. Dan Prelipceanu, medic primar psihiatru, doctor in stiinte medicale si expert in terapia toxicomaniilor si alcoologie.
De la infiintare ALIAT nu a deschis numai un prim centru din Romania de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile (prevenire HIV/SIDA/Hepatite) unde au primit servicii aproximativ 15.300 de persoane dependente de droguri, dar a si oferit primul program de educatie medicala continua postuniversitara adresat profesionistilor din domeniul adictiilor (psihatrii, psihologi, medici, asistenti sociali). Asociatia a deschis si doua centre de tratement pentru dependenti si familile acestora: unul in Bucuresti si altul in Targoviste.
Si lupta lor nu s-a oprit aici. Asociatia ALIAT a fost prima care a deschis si un centru ambulator de tratament a problemelor legate de consumul de alcool in colaborare cu Spitalul Prof.Dr. Alex.Obregia si care a publicat primul Ghid Romanesc de Tratament in Abuzul de Substante Psihoactive (4000 de exemplare distribuite gratuit catre Universitatile din Romania si Republica Moldova).
In cei 20 de ani de activitate a derulat primul program din Romania de prevenire a consumului de droguri, iar de peste 3 ani deruleaza prima campania de prevenire a consumului abuziv de alcool, Caravana AlcoHelp in cadrul careia a oferit consiliere unui numar de peste 3.000 de persoane in peste 50 de comunitati din mediul rural si urban.
De la munca de teren la cea in mediul virtual nu a fost decat un singur pas. La scurt timp dupa ce mediul online s-a dezvoltat simtitor ALIAT a dezvoltat prima platforma online, de tip e-health, www.AlcoHelp.ro care ofera servicii de prevenire si tratament a consumului abuziv de alcool. Platforma are peste 2.000 de pacienti online pana in prezent.
Asociatia a putut realiza aceste lucruri cu ajutorul specialistilor romani si straini si prin sustinerea unor institutii si corporatii de prestigiu precum Fundatia Jellinek – Olanda, Centrul National de Studii pentru medicina familiei, Agentia Nationala Antidrog, Asociatia Psihiatrica Romana, Fondul Global, Fondul Social European, UNODC, UNICEF, MATRA, Fundatia SOROS si UNAIDS, Ambasada Regatului Tarilor de Jos.
Ce credeti, va scadea numarul consumatoriilor de alcool si de droguri in cativa ani?