12 decembrie: Amza Pellea a parasit teatrul

„Timpul sterge… Da, dar el stie sa pastreze– ca numeni altul- ceea ce nu trebuie pierdut.” (Amza Pellea)

1408: A fost fondat ordinul monahal cavaleresc al Dragonului de catre Sigismund de Luxemburg.

1574: A murit sultanul otoman Selim al II-lea (n.28 mai 1524)care s-a aflat pe tronul imperiului otoman  intre anii 1566-1574.  A fost cel de-al unsprezecelea sultan otoman , fiul lui Suleyman I si al sultanei Hürrem care nu era  de origine turca fiind originara  din sudul Ucrainei.

1711: A murit Gheorghe Brancovici, cronicar, autorul unei cronici in limba romana si a alteia in limba sarba, care cuprindea si date despre romani.

1792: S-a nascut  Alexandru Ipsilanti, conducatorul miscarii eteriste de la 1821, domnitor in Muntenia si Tara Romaneasca. A scutit manastirile de mai multe dari si le pune numai o taxa pentru sustinerea scolilor. Ia pe plata domniei caii de posta, care pana atunci trebuiau intretinuti de locuitori. Desemneaza capitani pentru paza granitelor si a linistii publice. Organizeaza tribunalele, tipareste in romaneste o condica de legi, intocmeste o condica in care sa se treaca toate protocoalele judecatilor si documentele infatisate la procese.  Moare pe 1 august 1828.

1806:  La 12 decembrie 1806, tarul Alexandru I adresa un manifest plin de promisiuni divanurilor principatelor romanesti. El asigura divanurile ca le va pazi „de toate relele care ameninta pamantul lor” si ca le va apara „sloboda lucrare a credintei, desfasurarea tuturor privilegiilor si obiceiurilor lor.”

            Manifestul imparatului rus venea in momentul in care Principatul Moldovei era deja ocupat iar luptele se duceau pe teritoriul Valahiei, operatuni militare din cadrul razboiului ruso-turc de la 1806-1812. Acest razboi a fost purtat in intregime pe teritoriul principatelor romanesti.

1821: S-a nascut scriitorul francez Gustave Flaubert: “Doamna Bovary”, “Educatia sentimentala”.

            In “Doamna Bovary”, scriitorul care a starnit admiratia lui Mario Vargas Llosa infatiseaza in romanul amintit viata tumultoasa a unui personaj multifatetat si complex, ale carui valuri cad pe parcursul cartii. Madame Bovary este simbolul decaderii morale eterne, al prabusirii umane si al simturilor dezlantuite. Pasiunile sale nebunesti, setea de gateli, tapiserii si matasuri, dorinta de a duce o viata luxoasa pe care nu si-o poate permite o tarasc intr-o existenta paralela, viciata, care darama chiar idealurile cladite cu grija in adolescenta pe esafodajul viselor livresti. 

1868: Se infiinteaza Agentia diplomatica romana de la Viena, cu misiunea de a reprezenta interesele Romaniei in Austria.

1896: Inventatorul italian Guglielmo Marconi a facut, la Londra, prima demonstratie publica a radioului.

            Inceputurile radioului s-au cristalizat in urma fenomenelor fizice, in special electrice, cercetate de pionierii acestei ramuri fascinante, cum ar fi Ampère, Gilbert, Volta, Faraday, Maxwell, Kelvin sau Cavendish. Este unanim admis ca primul care a fost in masura sa realizeze o emisie si o receptie de unde radio a fost fizicianul german Heinrich Hertz in 1887, care s-a bazat pe propriile studii de fizica teoretica, la care s-au adaugat cele ale predecesorilor sai, in special Maxwell.

            Guglielmo Marconi, sistematizand datele de pana la el, a oferit lumii, in 1896 primul sistem practic de emisie si receptie bazat pe undele electromagnetice, bazat pe aparatul lui Tesla.

1913: Celebra pictura “Mona Lisa” semnata de Leonardo Da Vinci a fost recuperata in Florenta, la doi ani dupa ce a fost furata din Muzeul Luvru din Paris. Celebra pictura a fost descoperita in camera de hotel a unui ospatar italian, Vincenzo Peruggia.

            Acesta a fost complice la celebrul furt pus la cale de un grup de italieni care a dorit sa readuca in Italia tabloul. Perugia a fost condamnat la 14 luni de inchisoare.

 1925: Printul Carol al II-lea al Romaniei   renunta din motive personale  pentru a treia oara la tron, hotarindu-se sa ramina in strainatate sub numele de “Caraiman“.

            Carol al II-lea s-a casatorit in 1921 cu Printesa Elena a Greciei si Danemarcei. In cadrul acestei casatorii s-a nascut in 1921 Printul Mihai. Acest mariaj s-a deteriorat la scurt timp prin aventura regelui cu Elena Lupescu (cunoscuta ca "Magda Lupescu"), fiica lui Nicolas Grünberg, un farmacist evreu. Ca rezultat al scandalului, Carol a renuntat la tron in decembrie 1925 in favoarea fiului sau minor Mihai, care a devenit rege in iulie 1927. Carol si regina-mama Elena au divortat in 1928.

1941:  La insistentele guvernelor german si italian Romania  declara razboi Statelor Unite. Trei ani mai tarziu, la aceeasi data, bunurile Teatrului National din Bucuresti  au fost cedate rusilor, in contul despagubirilor de razboi reglementate de Conventia de Armistitiu semnata la Moscova, la 12 septembrie 1944.

 1983: A incetat din viata  marele actor roman de teatru si film Amza Pellea . A fost interpretul lui Nea Marin, dar si al lui Decebal si Mihai Viteazul.

            A castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul din filmul Osanda, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Maftei, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu dupa “Velerim si Veler Doamne” de Victor Ion Popa. A fost casatorit timp de 25 de ani cu Domnica Mihaela din familia Policrat din Craiova.

            A decedat in conditii nici astazi pe deplin cunoscute, la varsta de 52 de ani. Din unele surse se afirma faptul ca marele actor ar fi decedat din cauza cancerului pulmonar provocat de fumat, iar altele sustin ca ar fi fost ucis de Securitate fiindca in scheciurile sale, ironiza regimul comunist. Este inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti.

1992: A luat fiinta formatia de muzica folk-pop “Pasarea Colibri”, avandu-i ca membri pe: Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Florian Pittia, Vladi Cnejevici.

            Crestinii ortodoxi il sarbatoresc astazi pe Sfantul Spiridon al Trimitundei.

            Sfantul a trait in secolul al IV-lea, s-a nascut in jurul anului 270, in Aski, Cipru, si a fost pastor de oi. Dupa moarte sotiei sale, alege sa duca o viata ascetica. Ajunge episcopul Trimitundei, o cetate din apropierea orasului Pafos. Participa la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325.

            In fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfatului Spiridon sunt schimbati. Se spune ca ei se tocesc ca urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos in intreaga lume. De aici si denumirea de „sfantul calator”. Din marturiile unor clerici reiese ca pentru perioade scurte de timp, trupul sfantului nu mai este prezent in racla, iar atunci cand revine, este cald si prafuit.

            Acesta este si motivul pentru care, in cantarile Acatistului sau spunem: “Bucura-te ca esti si cu oamenii cu trupul petrecator; Bucura-te ca incaltamintele tale slujesc ca dovada“.

            Sfantul Spiridon a fost prins in timpul persecutiei, schingiuit si intemnitat. A trecut la cele vesnice in anul 348 d.Hr, la varsta de 78 de ani. Moastele sale se gasesc in Insula Corfu.

 

 

Written by