Cam asa au spus toti cei prezenti la micul concert dat de Felix Mendelssohn-Bartholdy undeva prin secolul al XIX-lea. Acesta reluase o partitura absolut celebra in zilele noastre, Patimile dupa Matei, arhinecunoscuta in acele zile, starnind un entuziasm general.
Cum a fost posibil asa ceva? Daca sunt intrebat ce compozitori (de muzica clasica, nu Lars Ulrich de la Metallica) cunosc o sa il mentionez pe Bach printre primii 3, sunt convins. Si sunt convins ca si voi.
Se pare ca celebritatea nu era o conditie in secolul al XVIII-lea si ca nu toti au avut norocul lui Mozart. Am inteles de exemplu ca nici Beethoven nu a avut o viata tocmai fericita.
Revenind la stimabilul domn Johann Sebastian, viata sa a inceput la Eisenach in 1685, fiind al patrulea copil al lui Johann Ambrosius Bach, care detinea functia de muzician al orasului in aceasta localitate Turingiana.
Dupa ce se dovedeste un elev silitor al liceului din Lunenburg, ajunge in 1703 violonist in orchestra printului de Weimar, unde compune si prima sa cantata. Dupa numeroase peregrinari prin orasele Germaniei si functii precum Concertmeister, Capellmeister, ajunge in cele din urma in Leipzig, unde se multumeste cu umila functie de cantor.
Printre indatoririle sale de aici se regaseau compunerea a 59 de cantate anual, a nenumarate corale si interludii pentru slujba de duminica, precum si orele de muzica pe care trebuia sa le predea la scoala.
Se estimeaza ca Bach a compus in Leipzig peste 300 de cantate, neincluzand piesele de mare amploare.
In toata aceasta perioada municipalitatea si oficialii bisericesti nu au avut decat cuvinte de… critica pentru marele compozitor. Temperament coleric, acesta nu si-a atras prea multi prieteni astfel incat intreaga sa opera a fost constant criticata si denigrata in timpul vietii sale. Nu toti au fost de aceeasi parere, Bach castigandu-si admiratori infocati printre cei iubitori de frumos dar din pacate, per total, compozitorul nu a fost apreciat la adevarata sa valoare in timpul vietii.
Aspectele inedite ale vietii sale nu se opresc aici. Familist convins si un om de o religiozitate ferventa, Bach a avut nu mai putin de 20 de copii cu 2 neveste diferite. Din pacate numai 8 au supravietuit.
O alta dovada a faptului ca marele compozitor nu a fost apreciat in timpul vietii este ca dupa moartea sa din 1750, Bach isi lasa familia intr-o situatie financiara foarte dificila. Cea de-a doua sotie supravietuieste 10 ani in cea mai crunta saracie iar cea mai mica dintre fiicele sale, Suzanne, confruntandu-se cu o mizerie cumplita devine subiectul unei colecte publice. Marele Beethoven raspunde printre primii la aceasta chemare.