Alecsandri s-a nascut la 21 iulie, insa anul si locul exact al nasterii sale este neclar. Vasile Alecsandri este cunoscut pentru pasterurile, poeziile si operele sale de teatru. Scoaterea la lumina a unor operele din folclorul romanesc fac din Alecsandri un aprig iubitor al culturii romanesti.
Anii de inceput
Provenit dintr-o familie instarita, Alecsandri si-a inceput educatia la o scoala franceza unde s-a apropiat de Mihail Kogalniceanu si Matei Millo, prietenii care vor dura toata viata.
In 1834, Alecsandri se muta la Paris unde studiaza dreptul, medicina si chimia. La sfarsitul anilor de studii poetul isi da seama ca adevarata pasiune este literatura si ca nu va da randament in niciun alt domeniu. Din aceasta cauza renunta la studiile de acolo, insa nu fara un avantaj imens: cunoasterea la perfectie a limbii franceze.
Deja constient de ceea ce isi doreste sa urmeze, Alecsandri hotaraste sa calatoreasca o perioada vizitand Italia, Spania si sudul Frantei. Primul sau eseu a fost in limba franceza, limba in care se simtea incredibil de confortabil. Calatoriile sale dese incluzand Austria, Germania, Anglia sau nordul Africii lasa o amprenta imensa asupra operei lui Alecsandri, fiecarea din acestea gasindu-si locul discret in opera sa.
Dragostea si implicarea politica
Atunci cand la o petrecere o intalneste pe Elena Negri, Alecsandri se indragosteste la prima vedere, dragoste ce va dura o viata, chiar daca relatia este intrerupta de moarta Elenei. Relatia cu Elena Negri influenteaza opera lui Alecsandri, ea fiind singura sursa feminina pentru lirismul sau intim. Negri a fost o influenta majora in dezvoltarea artistului Alecsandri nu doar prin rolul de muza cat si prin incurajarea acestuia spre o dezvoltare artistica continua.
Pe langa poeziile si pastelurile care au supravietuit timpului, Alecsandri a fost director la Teatrul din Iasi, deputat si ministru.
Puternic implicat in politica romaneasca, Alecsandri a fost unul dintre liderii miscarii revolutionare de la Iasi din 1848. Scrie poemul “ Catre romani” si alaturi de Negri si Kogalniceanu asterne un manifest pentru miscarea revolutionara din Moldova numit “ Dorintele partidei nationale din Moldova”. Manifestul a fost unul pasnic, insa Alecsandri a fost trimis in exil la Paris dupa infrangerea miscarii pasoptiste. Aici continua sa scrie opera politice si sa isi exprime puternic opiniile.
Un autor dedicat
Dupa calatorii prin Moldova, Muntenia, Transilvania si Bucovina, Alecsandri descopera poezia populara care il impresioneaza, fascineaza si influenteaza in creatiile sale.
Dupa Alecsandri poezia populara va avea o influenta deosebita asupra dezvoltarii literaturii romanesti din secolul trecut si nu numai.
Stilul subtil, cuprinzator si angajat fac din Alecsandri un artist puternic influentat de marile probleme ale epocii, observand lumea inconjuratoare asa cum este, fara iluzii sau dezmagiri.