„Siliti-va a o invata, sau faceti cum va place”
Ienechita Vacarescu a fost un poet si istoric valah care a folosit in scrierile sale limba romana culta. Despre Vacarescu invatam la scoala , insa nu stim exact amprenta operelor sale in istoria noastra.
Educatia unui burghez
Nascut intr-o familie burgheza, Vacarescu stia mai multe limbi, si-a dezvoltat latura artistica si istorica in acelasi timp datorita obsesiei pentru documentare si arhivare. Dincolo de scrierile sale istorice, importanta scrierilor filosofice si poetice ale eruditului sunt de mare importanta pentru istoria culturii romanesti. Educatia burgheza a lui Vacarescu iese la iveala in scrierile sale dand de gol un om de cultura valoros. Datorita educatiei sale a indeplinit functii dipolmatice in afara tarii, motiv cu care si-a intarit credintele filoturce.
Iubirea pentru limba romana
Un moment semnificat in opera sa este tiparirea primei gramatici romanesti in 1787, ce contine pe langa categorii gramaticale si un capitol de prozodie.
Ienechita Vararescu a fost perfect constient de importanta documentarii scrise a limbii romane, din acest motiv luptandu-se puternic pentru a face posibile cat mai multe documente care sa ateste intr-un fel sau altul legitimizarea, gramatizarea si corectitudinea limbii noastre. Pe langa elemente de gramatica pura, Vacarescu are o importanta majora si in definirea poeziei ca stil, studii despre versificatie, exemple si utilitatea gramaticii in general.
Un mod de a face istorie… cu talc
Stilul usor jucaus au facut din Vacarescu un autor savuros de citit. Printr-un simt ironic dezvoltat si subtil, Vacarescu nu ezita sa atraga atentia asupra importantei culturii si educatiei intr-o societate care nu considera asta primordial. Opera sa poetica a inclus mai degraba versuri erotice si nu contesta importanta folcrorului pe care Vacarescu il aminteste in majoritatea operelor sale.
Influenta lui Ienechita Vacarescu pentru literatura romana este deobsebita daca ne gandim ca este un precursor al iluminismului romanesc din secolul al XIX-lea. Printre operele sale celebre se enumara ”Observari sau bagari de seama asupra regurilor si orinduielilor gramaticii romanesti”, “Istoria a preputernicilor imparati otomani (publicata post mortem) sau “ Intr-o gradina” care au influentat istoria limbii romane.
Educatia, cultura sa si flexibilitatea catre limbi straine au dus la scrierea unei carti in 1929 de catre Nicolae Iorga numita “ De unde a invatat italieneste Ienechita Vacarescu?”