105 ani au trecut de la nasterea marelui Mircea Eliade, insa au trecut si 26 de ani de cand Romania a pierdut unul dintre cei mai mari oameni de literatura. Din pacate, uitam prea repede.
Lumea lui Mircea Eliade, universul lui fascinant constituie o continua provocare, o invitatie nu atat la lectura cat, mai ales, la relectura. Personajele sale ne atrag in lumi mai mult sau mai putin verosimile, ne provoaca, ne invita, ne forteaza sa iesim din universul nostru marunt, cotidian si sa formulam intrebari ale caror raspunsuri le vom gasi in operele lui extraordinare.
Mircea Eliade reuseste si astazi sa completeze portretul unei personalitati universale care fascineaza cu o prospetime uluitoare.
Nimic din copilaria bucuresteana a lui Mircea Eliade nu prevedea marele istoric si filosof al religiilor, savantul care avea sa fundamenteze o noua stiinta si sa impresioneze lumea prin opera sa stiintifica si literara.
Miop, corigent la patru materii, inclusiv la limba romana, liceanul de la „Spiru Haret” suferea de complexe juvenile, aspectul fizic si exuberanta colegilor prea laudarosi ai propriilor experiente erotice. Telurile lui Mircea erau insa altele, cu totul altele.
Se nascuse in Bucuresti, in martie, 1907, ziua fiind controversata de biografii sai. Se pare insa ca lucrurile au fost puse la punct de cel mai recent si mai complex biograf al sau, profesorul Florin Turcanu, autorul recentului volum “Mircea Eliade. Prizonierul istoriei”, in care se specifica faptul ca savantul se nascuse pe 13 martie, dar pentru ca parintii nu erau de accord cu cifra, au schimbat-o cu 9, facand din copil, inca de pe atunci, un mucenic. A murit la Chicago, in seara ziei de 14 aprilie 1986.
Intre Bucurestiul anilor 10 din secolul trecut si legendarul Chicago al deceniului 9, o viata romaneasca de exceptie avea sa arda pentru un ideal nemuritor ce va rodi intr-o impresionanta opera de 30 de volume stiintifice, opere literare si eseuri filosofice, traduse in 18 limbi, plus peste 1200 de articole pe tematici extrem de variate. Acum, la un veac de la nasterea lui Mircea Eliade, daca ar fi sa i se tipareasca opera completa, ar fi necesare nu mai putin de 80 de volume, fara a lua in calcul jurnalele intime si manuscrisele inedite.
A fost un demiurg al culturii, un geniu al stiintei, un promoter al ideilor revolutionare. Facea parte din generatia spiritelor mari precum: Emil Cioran, Constantin Noica, Mircea Vulcanescu si era chiar liderul ei.
Odata cu opera istoricului si filosoful religiilor, Bucurestiul a devenit doar un punct de reper, doar o provincie a lumii si aceasta pentru ca Mircea Eliade abordeaza omul ca fiinta a Universului, denaturant de insasi fiinta umana prin stiinta si profan. Iar daca omenirea va avea un viitor, Mircea Eliade va fi profetul acestei lumi si al acestui viitor.