Oboseala este un sindrom al scaderii rezervelor de energie, ca urmare a activitatilor desfasurate pe parcursul zilei. Astfel, daca dormiti suficient si totusi nu va sunteti niciodata odihniti, ar fi bine sa va schimbati modul de viata.
Este normal ca la sfarsitul zilei sa va simtiti obositi si este benefic totodata, pentru ca acest lucru va indica faptul ca aveti nevoie sa va odihniti si va ajuta sa dormiti. Dar daca nu aveti un stil de viata echilibrat si sanatos, exista riscul ca starea de oboseala sa se accentueze, mergand pana la epuizarea fizica si psihica. Acest lucru se poate intampla atunci cand nu aveti un program regulat de somn, de exercitii fizice, de masa sau de relaxare, nu aveti un regim alimentar echilibrat si sanatos, fumati sau nu beti suficiente lichide.
Este bine sa nu treceti cu vederea simptomele unei stari prelungite si inexplicabile de aboseala (cand oboseala persista sau se accentueaza in ciuda faptului ca aveti un stil de viata sanatos).
Astfel, daca va simtiti obosit mai mult de 15 zile, este indicat sa va adresati medicului, deoarece poate fi vorba de o suferinta psihica (de exemplu, anemie) sau psihica (reprezentativa este depresia).
Exista si un alt tip de oboseala care reprezinta un simptom ingrijorator, si anume oboseala care apare seara, dupa o zi obisnuita, cu activitati banale, si nu dispare dupa o noapte de somn normala; si in acest caz este indicat sa va adresati medicului.
Exista o serie de terapii complementare, care va pot ajuta sa inlaturati starea de oboseala.
Mancati bine. Trebuie sa adoptati un regim alimentar echilibrat, care sa includa principalele alimente din piramida alimentara: carne slaba, legume, cereale si lactate degresate. Este, de asemenea, indicat sa beti 6-8 pahare de apa pe zi: apa si sucul de fruncte sunt importante deoarece lipsa de lichide si minerale induce starea de oboseala.
Renuntati la fumat. Nicotina este un drog care creeaza dependenta, iar tigarile sunt extrem de nocive, tutunul fiind cauza multor boli care au ca simptom starea de oboseala.
Faceti miscare. Este bine sa aveti un program zilnic de exercitii fizice, care sa va ajute sa va refaceti, Insa cu masura, fara sa va extenuati, pentru a nu obtine efectul contrar celui dorit, accentuand, astfel, starea de oboseala.
Tratati insomnia. Adoptati metode si un program de somn care sa va ajute sa va odihniti si sa va refaceti pe deplin.
Invatati sa va relaxati. Exista mai multe tehnici, in special in cadrul terapiilor complementare, care va pot ajuta sa va relaxati si sa va reincarcati bateriile. De asemenea, poate fi util sa va petreceti timpul liber in compania prietenilor sau a rudelor sau desfasurand activitati placute si recreative.
Iata cateva metode naturale prin care putem trata oboseala:
Fitoterapia este o stiinta straveche, care foloseste plantele medicinale, numite si oficinale, in scopul vindecarii. Chiar daca fitoterapia se bazeaza azi pe efectele curative ale unor compusi bio prezenti in plante, aceasta veche stiinta a tamaduirii isi respecta regulile originare. Ea valorifica materialul vegetal fara a extrage selectiv anumite substante sau principii din tesuturile plantelor. La fel fac si alte stiinte care valorifica vegetalele, cum fac aromaterapia sau farmaceutica. Din acest motiv, se poate spune ca fitoterapia a ramas cea mai curata si mai naturala dintre stiinte.
Extractele folosite in fitoterapie, sunt acele preparate obtinute din plante medicinale, in care se regasesc principiile active din organele vegetale, dupa ce acestea au parasit materialul vegetal si s-au dizolvat in anumite medii (apa, alcool, ulei vegetal sau alte grasimi etc.). In cazul acestor preparate, plantele medicinale devin o materie prima care poarta denumirea de drog.
Cele mai cunoscute preparate fitoterapeutice de acest fel, sunt extractele hidrice (infuzia, decoctul, maceratul, siropul) si extractele hidroalcoolice (tinctura). Extractele hidrice (apoase) sunt cunoscute sub denumirea uzuala de ceaiuri.
Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei care foloseste esentele aromatice volatile provenite din unele plante, in scop de restabilire a starii de sanatate, folosind diferite cai: pe cale interna, sub forma de bai, inhalatii, pe cale cutanata prin masaj, etc.
Uleiurile aromatice se gasesc in foarte multe plante, atat medicinale cit si cele folosite in alimentatie. Ele pot fi extrase din frunze, flori, radacini, scoarta, rasini, cojii de fructe.
Notiunea de aromaterapie a fost folosita pentru prima data de chimistul cosmetic René-Maurice Gattefossé (1937), care a fundamentat "sistemul medicinal bazat pe utilizarea uleiurilor volatile" – aromaterapia- si totodata a cunoscut si efectele benefice ale acestora asupra sentimentelor noastre si a sistemului nostru nervos.
Oboseala pote fi un semn ca functionam normal.