Somnul reprezinta esenta vietii. Cercetarile facute pe animalele de laborator au demonstrat din plin aceasta. Conform studiilor animalele de laborator private de somn pentru o anumita perioada de timp au decedat din cauza oboselii acumulate.
Somnul este deosebit de important si in cazul omului. S-a dovedit ca un om functioneaza la capacitatile sale maxime dupa sapte – opt ore de somn, deasemenea persoanele care dorm mai putin de sase ore zilnic, dar si persoanele care dorm mai mult de noua ore zilnic au o rata de mortalitate mai mare.
Indiferent de durata somnului, fazele sale se succeda in aceiasi ordine:
- Prima faza a somnului (5%):
- apare cascatul;
- miscarile globilor oculari se incetinesc;
- musculatura se relaxeaza.
In aceasta faza putem fi treziti cu usurinta de cel mai mic zgomot.
- A doua faza a somnului (44 – 55%):
- miscarile globilor oculari se opresc;
- undele cerebrale sunt lente, cu mici fluctuatii.
- Faza de somn profund:
- nu se observa miscari ale globilor oculari;
- undele cerebrale sunt lente;
- musculatura este complet relaxata.
In aceasta faza suntem foarte greu de trezit, iar in cazul in care se intampla ca un factor extern sa ne trezeasca vom fi extrem de dezorientati si vom avea nevoie de un timp pentru a ne adapta noilor conditii.
- REM sau Rapid Eye Movement (20 – 25%) reprezinta o stare care se repeta ciclic pe tot parcursul somnului. REM incepe cu o durata de zece minute, urmand ca la urmatorul ciclu sa isi mareasca durata. Intr-un ciclu complet de somn REM poate ajunge si la o ora:
- bataile inimii isi maresc ritmul;
- globii ocularii au miscari rapide;
- respiratia este usoara;
- musculatura este relaxata;
- undele cerebrale sunt identice cu cele din timpul mersului.
In aceasta faza apar visele, ele au rolul de a elimina energia negativa acumulata de-a lungul zilei.
Sfatul nostru: Respectati-va programul de somn! Omul preocupat din zilele noastre a ajuns sa isi reduca in mod considerabil orele de somn, in consecinta stress-ul, tensiunea arteriala, dar si numeroase alte afectiuni aparute din senin, isi pot gasi rezolvarea daca invatam sa ne respectam bioritmul organismului. Masinariile pe care le construim au o durata de viata pe care o masuram in ore de functionare, organismul nostru este conceput in acelasi mod, el are nevoie de pana la opt ore de somn pe zi, in acest fel functionarea sa nu este in nici un fel afectata.