Ia romanesca- piesa cult a portului traditional, pe scena internationala a modei

Ia, parte a portului popular romanesc, a fost creata si finisata pe parcursul a mai multe secole, in functie de momentul in care aceasta trebuia purtata. Acesata  si-a castigat reputatia de pisea cult a portului traditional, oferind in acelasi timp o identitate si o apartenta la cultura romaneasca, un plus de feminitate dar si autenticitate. In timp, ia a devenit un adevarat ambasador al Romaniei in intreaga lume, fiind vazuta totodata ca un simbol al feminitatii universale.

            Daca ar fi sa refacem istoria iei, ar fi aproape imposibil, deoarece nu se cunoaste cu exactitate momentul in care a aparut acest tip de camasa. Se crede totusi ca acest tip de imbracaminte ar putea apartine culturii Cucuteni. Caracteristicile care o deosebesc de alte camasi din porturile traditionale ale altor culturi, sunt: croiala in forma de cruce, dintr-o singura bucata de panza cu o deschizatura in partea de sus, utilizarea bumbacului sau borangicului in realizarea ei, ornamentele din margele sau broderii, la maneci si la gat, in functie de regiunea tarii si de momentul cand aceasta era purtata, snurul rasucit din jurul gatului, manecile de cele mai multe ori incretite la umeri si la incheieturi si folosirea unor motive stilizate, geometrice sau de inspiratie naturala in ornamentarea ei.

            Regina Maria si Maria Tanase au facut-o cunoscuta

            Camasa traditionala a fost facuta cunoscuta in intreaga lume, prin intermediul Reginei Maria si a Mariei Tanase, care au purtat adeseori costume traditionale romanesti lucrate manual. Regina Maria, desi era englezoaica la origini, nepoata a Reginei Victoria a Marii Britaniei, nu ezita sa imbrace costumul popular ori de cate ori avea ocazia si lasandu-se fotografiata. Aceasta s-a numarat printre primele femei de rang inalt care au purtat aceasta bluza, imprumutandu-i aerul unui element de lux din garderoba lor, ceea ce a dat un plus de valoare. La acea vreme, majoritatea aristrocartiei romane a urmat exemplu, de a se afisa in public purtand ie, cu intentia mai mult sau nai putin ascunsa de a se face placuta de catre oamenii de rand.

            Dar, nu numai persoanele cu un anumit rang din Romania au contribuit la lansarea acesteia ca brand de tara, ci si persoane de alte nationalitati, in principal pictori sau creatori de moda. Un astfel de exemplu este Henri Matisse, care a realizat celebrul tablou „La blouse roumaine”, dar si alte tablouri avand ca principala tema ia romaneasca. Un alt exemplu este Daniel Rosenthal, fiind cel care o infatiseaza in tabloul „Romania revolutionara” pe Maria Rosetti, de origine engleza si sotia lui C.A. Rosetti, purtand naframa si ie.

            Ia pe primele pagini ale revistelor de moda din lume

            Simplitatea si frumusetea acestui vestmant a atras si continua sa atraga marii creatori de moda ai lumii. Yves Saint Luarent a fost cel care s-a inspirat din opere si tablourile lui Matisse, iar in anul 1981 a creat colectia de toamna/iarna numita la fel ca celebrul tablou „La blouse roumaine”. Printre alti creatori de moda care au realizat colectii in jurul acesteia se numara: Jean Paul Gautier, Oscar de la Renta, Agatha Ruiz de la Prada sau Philippe Guilet.

            Tom Ford a fost cel care a reinterpretat ia din zona Sibiului, cu broderiile sale negre specifice zonei, fiind totodata creatorul iei purtate de Adele pe coperta prestigioase reviste Vogue.

            O alta creatoare de moda, Isabelle de Hillerin a surprins lumea modei cu noua sa colectie speciala, care are ca tema readucerea porturilor traditionale din Europa de Est in moda actuala. Pentru creatiile sale, aceasta a folosit ii moldovenesti reconditionate, vizitand chiar Romania si intalnindu-se cu femei care coseau manual fiecare ornament sau broderie. Isabelle a declarat pentru revista Vogue Germania ca societatea moderna si viteza in care traim distrug radacinile propriei culturi, iar creatiile sale sunt de fapt un raspuns rebel la stilul mult prea modern de viata al multora dintre noi.

            Philipe Guilet este designer-ul francez care a semnat colectia haut-couture, in septembrie 2011, colectie totalmente inspirata din frumusetea portului romanesc, realizata cu ajutorul artizanilor si artistilor romani. Acesta a calatorit prin Romania timp de patru ani, cunoscand oameni diferiti, dar si cultura si istoria Romaniei.

            Nici actritele de la Hollywood, precum Halle Berry, Katie Holmes sau Anne Hathaway, nu s-au lasat mai putin fascinate de ia romaneasca, fiind fotografiate de paparazii purtand creatiile diferitilor creatori de moda, care si-au aplecat atentia catre portul romanesc.

            Astazi, ia nu este promovata numai de marii artisti ai lumii, ci si prin firme de croitorie specializate in haine, care au modelul iei romanesti, iar preturile acestora depasesc cu usurinta cateva sute de lei, din cauza timpului mare de lucru, intre doua si patru saptamani pentru realizarea unei singure ii, dar si a faptului ca sunt lucrate manual.

            

Written by