Pasiunea se naste din lucruri simple. Un lucru care ne atrage se poate transforma intr-o afacere profitabila care ne asigura siguranta zilei de maine. Stim ca povestiile celor mai bogati oameni, atat spiritual, cat si financiar, s-au nascut dintr-un hobby pe care l-au avut atunci cand erau mici.
Despre rabdare si visare, despre implinire si timp, despre ore si derularea unei afaceri ne va vorbi Tudor Petrican, un om care iubeste sa fie fericit facand ceea ce ii place si pentru care un vis se deruleaza in alti parametri orari.
Cine este Tudor Petrican?
Tudor Petrican: Un tanar de 29 de ani care vrea sa invete cat mai mult. “ Am fost curios si pasionat de geografie, istorie si alte stiinte umane de cand eram mic. La liceu am mers pe partea mai reala si am fost atras din ce in ce mai mult de calculator. Am urmat facultatea de electrotehnica si facultatea de comunicare. Mai departe, curiozitatea m-a impins spre masaj si fotografie. Acum vreau sa fac cursuri de pian sau muzicuta desi sunt afon… Sunt genul care adora sa calatoreasca, sa vada, sa guste, sa comunice cu oamenii si sa citeasca. Sunt un om care pretuieste timpul si munca. Cumva am combinat toate astea si a iesit BeClockWise.
Cum ai inceput “BeClockWise”?
Cu Horia si Aura, doi prieteni care locuiau in chirie cu mine. Asa am descoperit mecanismele de ceas. Treptat, impreuna, am realizat cateva ceasuri de perete din viniluri si cd-uri. Mi-a placut foarte mult ideea si impreuna cu Edi (un alt prieten care m-a sustinut constant) am plecat sa luam metal pentru limbi. Asa ne-am intalnit cu Andreea si am facut si un blog care, la scurt timp, cu ajutorul lui Robert, s-a transformat in Be Clock Wise.
Cum a evoluat acest business?
In proiectul Beclockwise am pornit de la ideea ca orice obiect ar putea fi transformat in ceas. Eram novice in artizanat, dar in timp, cu ajutorul primit, de la pictat viniluri cu pensula si jucat cu plastilina am ajuns sa realizam ceasuri din lemn, plastic, metal si sticla. In momentul in care am realizat ca imi plac, am vrut sa realizez o diversitate cat mai mare de ceasuri. Asa am ajuns sa pot pune in practica orice idee ce-mi trecea prin cap. Pentru asta a trebuit sa caut si sa invat si mai mult. Ca in orice business facem tot posibilul sa satisfacem nevoile si cererile clientului. Evolutia este continua si necesara.
Ce asteptari ai avut la inceput?
Nu mai stiu. Stiu ca aveam mult entuziasm si doream sa creez ceva nou.
Ce crezi ca te-a ajutat?
Familia m-a ajutat in primul rand, iar apoi prietenii. Am primit ajutor banesc, sfaturi, lectii, materiale, comenzi, chiar si mana de lucru. De mare ajutor au fost clientii care au comandat ceasuri, fara ei cu siguranta nu ar mai fi atatea ceasuri pe site. Si nu in ultimul rand : eu. M-am priceput sa mesteresc atat cu mainile, cat si cu calculatorul. Primul pas este sa realizez design-ul, apoi creez fizic si ceasurile; fac si contabilitate si P.R. Mai injur si seful din cand in cand, adica tot pe mine (rade).
Un ajutor suplimentar ar fi si dependenta oamenilor de timp?
Clar da. Cam acesta este scopul principal al unui ceas. Dar nu a fost asa tot timpul. Ce a pornit ca o curiozitate, cea a umbrei unui bat, care isi modifica pozitia cu trecerea timpului, a ajuns sa insemne simboluri ale statutului, iar regii, printii si ambasadorii le foloseau si le ofereau drept cadouri diplomatice. Omul a fost fascinat de timp; in secolul al XVII-lea se comandau tablouri ce aveau elemente clepsidre, cranii, lumanari consumate, petale de trandafir. Abia mai tarziu, in secolul trecut, "a fi la timp" a ajuns o necesitate.
Ce te inspira atunci cand creezi conceptul unui nou ceas?
Totul ma inspira. Ideile vin de peste tot. Cateodata este greu, vrei sa creezi ceva deosebit, unic. Asa ajungi sa stai si sa te gandesti. Pleci in cautarea unei muzei, cum bine zicea Pablo Picasso: “Inspiratia exista, dar trebuie sa te gaseasca muncind”.
Sunt sigur ca si in timpul somnului visez ceasuri.
Dar pentru tine? Cat de important este timpul?
Pentru mine nu exista timp, exista doar ceasuri. Tot timpul este bun pentru a face ceasuri. Se spune ca sunt trei lucruri care nu se mai intorc niciodata: piatra, cuvantul si timpul asa ca fii bun tot timpul!