Educatia conteaza. Iar asta o stiu cel mai bine parintii. Ei vor ca micutii lor sa aiba o minte stralucita, sa fie cei mai inteligenti din clasa, sa fie creativi si spontani, sa dea raspunsuri destepte la scoala, sa fie premianti. Educatia conteaza, iar psihologii stiu pe ce cale sa le-o trimita copiilor atunci cand sunt mai curiosi. Asa ca a fost creat Dragoni.ro, prima platforma educationala din tara unde copiii intre trei si sapte ani sunt incurajati sa gandeasca singuri. Chiar daca a fost implementat in mediul virtual, proiectul Dragoni.ro ii pregateste pe micutii de la gradinita sa se descurce individual in viata folosindu-se de propria minte.
National Magazin: Cum ati inceput dragoni.ro si de ce credeti ca este nevoie de un asemenea proiect ?
Anca Dobrescu: Am lansat acest proiect anul trecut, ca o alternativa la invatarea traditionala, incercand sa oferim sprijin parintilor si educatorilor si ajutor micilor invatacei. Prin jocurile pe care le oferim, ei au de rezolvat cate o problema, care treptat le dezvolta imaginatia si le provoaca mintea. Fiecare joc este diferit si, astfel, copilul trebuie sa se gandeasca din mai multe unghiuri. Jocurile sunt dedicate prescolarilor si ii invata sa lucreze si sa gandeasca singuri. Jocurile au rolul de a completa informatiile pe care cei mici le primesc la gradinita.
National Magazin: De ce ar trebui parintii sa-si invete copiii prin dragoni.ro ?
Anca Dobrescu: Noi creem educatie cu ajutorul jocurilor de pe site. In afara jocurilor, mai exista si un sistem de raportare. In momentul in care copilul se joaca, sistemul inregistreaza tot ceea ce face copilul: ce s-a jucat, ce a reusit sa realizeze in cadrul jocului, de cate ori a reusit, in cat timp, ce stie cel mai bine si cei ii place sa faca. Toate aceste informatii intra automat intr-un raport care este accesat de parinte prin contul pe care si l-a creat si unde vede toata activitatea copilului si modul in care acesta a evoluat.
Eveline Osnaga: Site-ul dragoni.ro este avizat de Ministerul Educatiei, iar atunci cand intra pe site, copiii pot invata din timp ceea ce vor afla la scoala: sa numere, sa citeasca, sa scrie si notiuni de limba engleza. Mai mult decat atat, psihologii care au lucrat la proiect au folosit metoda Montessori (n.r. o metoda educationala care, prin obervarea directa a comportamentului copilului prescolar, identifica potentialul unic al celui mic) care ii ajuta pe parinti sa vada la ce este bun copilul, ce abilitati are el si urmareste evolutia copilului.
National Magazin: De ce ati ales dragonii ca personaje care sa-i educe pe copii?
Anca Dobrescu: I-am ales pentru ca au o aura de mister si incita copii sa ii descopere. In plus, indiferent daca sunt personaje negative sau pozitive, sunt cunoscute ca personaje inteligente.
National Magazin: Care dintre jocuri sunt cele mai accesate de copii ?
Anca Dobrescu: Copiii sunt interesati de toate jocurile noastre, dar am observat din rapoartele noastre de pe site ca cele mai utilizate sunt cele care le testeaza spiritul de observatie. Oricum parintii au posibilitatea sa blocheze anumite jocuri si sa lase active jocurile la care copilul nu are insusite cunostiintele, deci mai greu ne putem da seama de optiunile copiilor.
National Magazin: Care sunt cei mai receptivi parinti ca nivel educational, profesional, al veniturilor ?
Eveline Osnaga: Avem o paleta larga de clienti, de la directori de banca la bugetari, de la cei din mediul rural la cei din mediul urban. Ne sunt clienti cei care vor ceva mai bun pentru copii lor. Avem cumparatori si din zone rurale, la care nu ne asteptam. Clar este un trend in aceasta directie. Internetul patrunde oriunde. Insa, cei mai interesati sunt cei de la oras. Parintii au ales sa acceze dragoni.ro ca sa-si ajute copiii sa invete pentru ca multora dintre cei mici nu le place sa invete.
National Magazin: Este adevarat ca ati realizat prima platforma educationala din tara care ofera o alta perspectiva de invatare pentru copii. Chiar si asa, au fost situatii in care ati fost criticati ca incurajati folosirea Internetului inca de la varsta de trei ani ?
Anca Dobrescu: Acum sunt doua curente: unii care sunt deschisi si isi lasa copiii in fata calculatorului si cei care sunt impotriva si incearca sa-i tina departe de calculator si Internet. Si practic noi incercam o cale de mijloc intre aceste extreme. Astfel, in urma unui sondaj Omnibus pe care l-am facut anul trecut a reiesit ca Internetul este considerat cel mai periculos mediu pentru copii. Internetul este bineinteles un loc foarte periculos daca nu este controlat de parinti. Dar daca te gandesti, televizorul este mult mai periculos pentru ca cei mici pot schimba oricand postul cu telecomanda la indemana, pe cand la calculator pot fi alese doar site-urile pe care sa intre copiii. Chiar daca jocurile sunt online, parintii sunt foarte implicati in acest proces pentru ca in momentul in care se joaca, copilul acumuleaza puncte, iar cu astea parintii pot comanda gratuit de pe site-ul nostru materiale care sa-i stimuleze pe cei mici. In felul acesta, copilul este recompensat pentru ce acumuleaza si aceste cadouri ii sunt oferite de catre parinti.
National Magazin: Ati primit reactii negative din partea educatorilor sau a profesorilor ?
Eveline Osnaga : Nu, pentru ca platforma este avizata de Ministerul Educatiei. Ei au primit proiectul destul de bine. Chiar vom introduce ore de informatica in gradinite la care copiii vor avea o alta alternativa de invatare pentru ca vor accesa dragoni.ro. Dragonii nostri sunt foarte ingaduitori si ii incurajeaza, nu exista varianta de a fi dat afara din joc. In plus jocurile noastre nu creaza dependenta.
National Magazin: Ce feedback ati primit de la Ministerul Educatiei dupa ce ati prezentat proiectul ?
Anca Dobrescu : Le-am creat un cont pe platforma celor de la Ministerul Educatiei, unde sa intre ca sa testeze si sa analizeze jocurile pe care le-am creat. Initial, ne-au cerut un CD cu aceste jocuri pentru ca nu mai intalnisera o astfel de platforma, dar le-am explicat cum functioneaza proiectul si ca jocurile pot fi verificate doar pe site. A durat ceva timp analizarea tuturor celor 80 de jocuri pentru ca este o intreaga comisie care evalueaza fiecare joc in parte pana la raspunsul final. Dar membrii comisiei au fost incantati, asa ca reactiile venite au fost doar pozitive spunandu-ne ca jocurile sunt creative, ca incurajeaza copilul, ca sunt educative, ca ii dezvolta copilului diverse abilitati de la creatie la gandire matematica.
National Magazin: Cum vad psihologii aceasta alternativa noua de educatie ?
Eveline Osnaga : Toate jocurile noastre sunt realizate de o echipa de 15 psihologi si 10 educatori, deci toate jocurile au o structura solida din acest punctul de vedere. In prima perioada de dezvoltare, copilul experimenteaza si se joaca pentru a invata. Un copil vede mersul ca o joaca si experimenteaza pana reuseste sa mearga. E cea mai usoara metoda de invatare aplicata in gradinite pentru ca cei mici nu trebuie sa simta procesul de invatarea ca o povara. Noi practic oferim o alternativa la modul de a invata si la modul de a evolua. La scoala, nu este aplicata aceasta metoda de invatare prin joaca pentru ca se considera ca elevul este suficient de mare ca sa-si aleaga singur metoda de invatare.
Dragoni.ro ii da Internetului sansa sa isi arate si partea pozitiva. Jocurile nu implica obligatii. Sunt dinamice si orice invatare prin joaca are o valoare mult mai mare pentru copii pentru ca jocurile lanseaza si o competitie cu alte persoane sau cu el insusi. In momentul in care reuseste, stima de sine creste si este motivat sa mearga mai departe. Platforma noastra este ca un manual care nu este printat insa este in permanenta la indemana.
National Magazin: Ce planuri mai aveti cu dragoni.ro ?
Anca Dobrescu: Dragoni.ro este un proiect foarte amplu care este in plina evolutie. Tot timpul imbunatatim jocurile. In momentul de fata sunt 80, dar luna viitoare pot fi 85 de jocuri. Nu putem dezvalui acum planurile pentru ca vrem sa fie o surpriza. Dar pregatim un eveniment pentru 1 iunie cand vom fi alaturi de copii si ii vom sarbatori de ziua lor.