Andy Szekely – antreprenor, trainer si public speaker de peste 15 ani – a infiintat in 2003 prima tabara pentru dezvoltare personala si profesionala din Romania – BootCamp – care “nu e un training, ci mai degraba un proces de invatare continua”.
Cum a pornit totul
BootCamp a inceput atunci cand Andy Szekely a hotarat sa puna in aplicare ceea ce vazuse pe 5 continente in materie de training si coaching si sa creeze ceva original: “Am luat tot ce s-a facut mai bine in lume si am adus in Romania”.
Proiectul a luat nastere in 2003, cand Andy Szekely si-a luat 6 prieteni in primul BootCamp. Astazi se deruleaza de doua ori pe an cu maxim 40 de participanti. Intre tabere au loc evenimente, seminarii la care participantii BootCamp se pot duce gratuit pentru ca ”este un proces de invatare continua”.
Proiectul BootCamp isi propune sa dea participantilor posibilitatea de a alege si mai important, sa ofere instrumentele necesare pentru a invata cum sa aleaga ce e mai bine pentru ei si cum vor sa se schimbe. Asa cum Andy Szekely mentioneaza: ”Noi nu iti spunem ce sa crezi. Iti spunem ce exista si tu ai libertatea sa alegi ce ti se potriveste”.
Cum functioneaza BootCamp
Taberele BootCamp dureaza 7 zile, pe parcursul carora, prin activitatile prezente, participantilor li se incurajeaza atat cresterea personala cat si contributia. Nu exista activitati obligatorii, dar majoritatea celor care se duc acolo vor sa fie implicati in toate evenimentele care au loc de la 7 dimineata pana aproape de miezul noptii.
Unul dintre obiectivele BootCamp este relationarea dintre oameni si de aceea, numarul persoanelor care participa la o tabara este de 30, maxim 40 de participanti. Un alt motiv pentru limitarea numarului de locuri ar fi atentia acordata fiecarui participant, astfel fiecare trainer se ocupa in mod special, de 3-4 participanti.
BootCamp se axeaza pe capacitatea oamenilor de a primi, dar si de a darui. Trainerii sunt acolo sa ofere tot ce au de invatat si sa le puna la indemana celor din tabara, toate instrumentele de invatare. Astfel, participantii pot alege ceea ce le trebuie si ceea ce au sau nu au nevoie. Andy Szekely insista pe faptul ca “libertatea e cel mai de pret lucru”. Si atunci BootCamp incearca sa antreneze oamenii sa nu mai foloseasca prejudecata, macar timp de 7 zile petrecute acolo, iar dupa aceasta saptamana sa reuseasca sa faca o alegere constienta in a mai judeca preconceput sau nu.
Importanta BootCamp
Trainerii BootCamp, urmaresc ca oamenii sa experimenteze intre ei experienta BootCamp (tot ceea ce invata sau descopera aici) si sa dezvolte relatii de prietenie: “Ambitia noastra este ca atunci cand oamenii pleaca acasa, sa plece cu 30 de prieteni, nu cu 30 de cunostinte”. Si acesta este unul dintre motivele pentru care taberele au maxim 40 de oameni: pentru a putea relationa si crea legaturi, lucru imposibil daca taberele ar fi de cate 100 de oameni sau mai mult.
Andy Szekely marturiseste ca a creat BootCamp mai ales pentru antreprenori si experti pentru ca ei pot transmite mai usor informatia si au puterea de a schimba societatea.
Efectul BootCamp
BootCamp isi propune sa creeze o alternativa la programul educational din Romania, un loc unde oamenii sa poata descoperi ceea ce li se potriveste, sa isi descopere calitatile si sa le cuantifice la nivel maxim. Astfel Szekely a ales cei mai buni traineri si a cautat cea mai buna echipa, pentru a le pune la dispozitie celor din tabere toate instrumentele necesare. “
Efectul BootCamp este gandit pe zeci de ani de constiinta de sine, de informare si deschidere astfel incat sa fie creata o generatie cu o gandire alternativa care poate schimba ceva, in viitor.
De ce 7 zile?
Dupa ce a incercat mai multe variante, Szekely a ajuns la concluzia ca 7 zile sunt necesare pentru acest proces de dezvoltare astfel incat “dupa o saptamana, oamenii incep sa simta un ‘pattern’, un tipar in a-i ajuta pe ceilalti, in a fi deschisi”.
Targetul BootCamp
Andy Szekely recunoaste ca desi BootCamp este in mare parte pentru antreprenori si experti, deoarece ei isi pot schimba mai usor modul de a gandi si pot influenta mentalitatea generala, o alta calitate a participantilor BootCamp ar trebui sa fie integritatea: ”Ma adresez oamenilor integri, oamenilor care sunt dezvoltati pe toate planurile: profesional, financiar si personal sau celor care incearca sa se dezvolte pe aceste planuri. Oamenilor care au o viziune mai mare decat ei insisi, care isi aduc contributia la societate si care se implica”.
BootCamp incearca sa creeze o modalitate prin care oamenii ca si comunitate sa infloreasca, sa fie mai buni in tot ceea ce fac sau cum ar spune Szekely “Vrem ca oamenii sa FIE mai mult”.
Pentru mai multe informatii puteti accesa www.BootCamp.ro sau www.andyszekely.ro.