Monica Tatoiu, antreprenorul Vlad Stan si initiatorul CROS, Traian Bruma, sunt cateva dintre exemplele pentru orice student. Astfel, in cadrul evenimentului organizatiei studentesti AIESESC, fiecare invitat le-a povestit viitorilor absolventi si i-a convins ca pot fi lideri doar daca vor.
“Trebuie sa invatati sa va puneti intrebari.” Asta le-a spus Monica Tatoiu studentilor prezenti la conferintele Leadership Talks, organizate de AIESEC . Ca sa faca din ei oameni puternici, capabili sa inteleaga lumea si sa se ridice in profesie, trebuie sa aiba gandire critica, sa proceseze informatiile si sa-si interiorizeze doar ce e util pentru ei. Asa i-a mai incurajat Monica Tatoiu pe tinerii inca nedumeriti pe ce cai sa apuce. “Nu munca face diferenta. Numai pentru sclavii fericiti e importanta”, a sustinut cea care crede ca studentii nu trebuie sa-si aleaga job-uri in care sa performeze muncind mult.
In plus, Tatoiu i-a atentionat pe cei prezenti ca isi pierd timpul cand interactioneaza cu prieteni de la care nu au ce invata.
Alte sfaturi au venit de la Vlad Stan, cel care conduce Business Design Academy si unde cursantii invata cum sa aiba propriile firme. El este om de afaceri inca din copilarie, cand le permitea prietenilor si vecinilor sa vizioneze un film pe video pentru o taxa de 10 lei. Antreprenorul a pus studentii sa se gandeasca la ce trebuie sa faca ca sa nu fie sclavi toata viata. Pasionat de afaceri, Vlad Stan, crede ca tinerii de acum au multe cai de intrare pe piata. Tot ce trebuie sa faca este sa caute ce nevoi au omenii si sa-si deschida chiar si o gogoserie, fara plan de afaceri. “Faceti orice, dar numai faceti ca sa nu fiti sclavi in viata asta”, i-a incurajat Vlad Stan, unul dintre primii antreprenori din online care a co-fondat, in 2008, SeedMoney (un fond de investitii tip seed pentru finantarea proiectelor online) si, in 2009, Bucharest Hubb (un spatiu de lucru pentru antreprenorii online).
Si pentru ca studentii sa fie convinsi ca unii reusesc fara sute de mii de euro, Traian Bruma este un exemplu de inovator tanar. Pana la 28 de ani, a infiintat CROS (Centrul de Resurse pentru Organizatii Studentesti) si a deschis prima Universitatea Alternativa din Romania, bazata pe viata reala, autonomie si invatare sociala.
Aici cursantii sunt pregatiti de specialisti in comunciare si resurse umane care ofera educatie non-formala. Universitatea Alternativa este vazuta ca o solutie pentru reformarea invatamantului actual, axat pe teorie si lipsit de practica. Tot datorita lui Traian, invatamantul superior a facut trecerea la sistemul Bologna. Pentru asta, tanarul a starnit un protest de 2000 de oameni, cu opt ani in urma. Dar acum Universitatea Alternativa, abia intrata pe drum, a inceput sa formeze oameni , urmand ca in doi ani sa fie un reper de educatie de calitate.