De cand cu aparitia si consolidarea curentului handmade, a fost redescoperit, alaturi de alte metode, si quilling-ul. Impreuna cu arta origami, este o tehnica de prelucrare a hartiei care poate avea ca rezultat adevarate opere de arta, dar si obiecte practice. Se folosesc fasii de hartie rulate in diferite forme si culori si lipite impreuna .
Se pot obtine obiecte noi, precum decoratiuni, tablouri sau martisoare, dar si sa se infrumuseteze altele deja existente. Scopul declarat al quilling-ului este acela de a transforma un lucru simplu in ceva spectaculos.
Se pare ca istoria acestei tehnici incepe chiar din perioada Egiptului antic, cu amendamentul ca la acea vreme se rula papirus, nu hartie. Mai tarziu, in Renastere, clericii au folosit quilling-ul pentru a infrumuseta cartile de cult, iar in secolul al XVIII-lea devenise o preocupare la moda printre doamnele din inalta societate, fiind chiar studiat in scoli.
Astazi este foarte usor pentru oricine sa abordeze quilling-ul, esentiala este imaginatia. In ce priveste partea practica, exista numeroase instrumente si materiale ce pot fi folosite, de la cele confectionate “acasa” pana la kit-uri complete ce pot fi gasite in magazine de papetarie sau on-line.
De ce este nevoie? In primul rand materia prima, adica hartia. Aceasta se foloseste sub forma de fasii de diferite culori si latimi, ce pot fi taiate de mana din coli de hartie colorata folosind o foarfeca sau o ghilotina, sau pot fi achizitionate ca atare, gata taiate. Apoi instrumentul de rasucit, un fel de betisor cu o fanta la capat in care se fixeaza fasia de hartie. Adeziv pentru a lipi hartia, eventual intr-un recipient special cu aplicator. Ace cu gamalie si un suport temporar – pluta sau polistiren – pe care sa se fixeze creatia pe masura ce este construita. Pentru ca elementele individuale sa iasa egale este util un sablon, cu gauri de diferite dimensiuni. Sigur ca pe masura ce se trece de la stadiul de hobby la cel de pasiune, exista si alte instrumente ce pot fi utile: foarfeci de franjurat, role pentru taiat hartia, pensete.
Asa cum spuneam, cea mai importanta este insa imaginatia, caci ea va fi cea care da nastere celor mai frumoase creatii.