Imaginati-va o stea de mare regina intr-un univers subacvatic deseori imuna la pradatorii mari si cu o capacitate extraordinara de reproducere (daca taiem un brat al stelei de mare, acel brat se va transforma intr-o stea de mare). Parca totul ar fi descentralizat… !!!
Denumirea de “societate civila” este foarte populara, fie ca o auzim pe buzele politicienilor sau pe buzele simplilor cetateni, ne simtim fortati sa credem ca si noi facem parte din ea. O analiza mai profunda a acestui fenomen ne va face sa intelegem mai bine importanta si impactul fiecaruia dintre noi. Revolta unora sau refuzul altora de a se integra echivaleaza tot cu o reactie, tendinta a societatii civile. Trebuie sa admitem faptul ca aceasta “societate” exista prin voia noastra sau fara voia noastra, nerecunoasterea acestui fapt nu face nimanui nici un bine, riscam sa ciclam intr-un cerc vicios si inutil. O astfel de soarta poate avea si aceasta expunere daca nu suntem atenti la cei trei C. Pe fiecare aspect (critic, creator, cooperant) voi realiza cate un articol incercand sa explic noua “societatea civila“ prin raportare la cauzele din trecut si efectele din prezent. Inainte de asta este necesar sa ne formam o imagine de ansamblu.
Termenul de “societate civila” cunoaste o gama larga de acceptiuni si definitii. Locul comun al acestor demersuri teoretice este reprezentat de o constelatie de entitati civice (asociatii, organizatii ong-uri, fundatii etc.) ce functioneaza dupa o legitate proprie gravitand in jurul politicului. Esenta conceptului de “societate civila” este de natura democratica, dar nu de natura democratiei. Un exemplu ar fi Sindicatul Solidaritatea care a fost infiintat in Polonia in miezul perioadei comuniste. Efortul teoretic de a demonstra jonctiunea dintre conceptul de “societate civila“ si conceptul de “democratie” este de fapt o reactie aproape “organica” a intelectualilor europeni fata de fenomenul totalitarismului. Aceasta este identitatea prima a societatii civile in registrul democratic indiferent de variatia diverselor biografii sau istorii care oricum sunt binevenite. Dar, societatea civila este mult mai mult decat o garantie, o simpla parte a unui sistem democratic, ea este crezul creator din care ia nastere designul unei societati. Astfel si societatea civila modeleaza, creaza macrosocietatea din care ia nastere. Apare ceea ce putem numi Stiinta Civica…
Societatea civila este stratificata pe mai multe nivele (in engleza termenul intrebuintat este “layer”). Fiecare nivel are o identitate proprie ce se manifesta activ in intreg. Existenta unor identitati paralele dar consecutive, ofera o imagine potrivita intelegerii societatii civile pentru ceea ce este si mai putin pentru ceea ce se spune ca este. In articolele ce urmeaza voi demonstra identitatea colectiva a societatii civile pe care o numesc C 3.
Tehnologia este foarte importanta in determinarea identitatii ultimului strat, oferind indicii despre cum lumea este schimbata de catre noi fara ca noi sa putem fi constienti. Astfel ne intrebam “Suntem creatori si creatii intr-un amestec de absurd?” . Nu ne ramane decat sa ne intrebam “Ultima identitate a societatiii civile este o creatura surda sau o stea de mare silentioasa?”