“Omul este cea mai importanta sursa si resursa a unei organizatii”. (Ion Duvac)
Plecand de la premisa ca intr-o lume atat de tehnologizata, oamenii inca joaca rolul principal, este important sa incercam sa ii influentam intr-un mod cat mai productiv si creativ dat fiind faptul ca fiecare dintre noi este un caleidoscop de atitudini, comportamente si emotii.
In acest sens, inteligenta emotionala joaca un rol decisiv in activarea intentiei de a descoperi si a cunoaste interesele, nevoile si valorile celorlalti. Mai simplu spus, este important sa incepi sa construiesti ceea ce nimeni nu te invata la scoala – relatii, si sa nu te multumesti cu rapoartele ierarhice si deseori impersonale induse de organigrama.
Stim cu totii ca cea mai mare parte din timp o petrecem la locul de munca pe care il putem asemana (sau asa ar fi de dorit) cu un mecanism foarte bine pus la punct si ale carui rotite se sincronizeaza neincetat pentru atingerea unor scopuri. Pentru ca mecanismul sa atinga precizia elvetiana, este important sa incepi sa privesti relatiile de la locul de munca intr-un mod constructiv, si nu ca pe ceva ce trebuie sa suporti zilnic. Adevarul este ca, de multe ori, culegi ceea ce semeni chiar si atunci cand vine vorba de relatiile cu colegii.
Am punctat mai jos cateva aspecte pe care orice manager ar trebui sa le cunoasca:
- Orice angajat este devotat succesului companiei si se straduieste sa functioneze la capacitate maxima.
- Intr-un mediu de lucru in care exista o motivatie ridicata, secretele si sarcinile de lucru ascunse nu isi au locul. Angajatii stiu ce se intampla si drept rasplata nu iti vor ascunde informatii si nu te vor induce in eroare. Ambele parti (atat tu, cat si ei) ofera feedback si ascultare activa.
- Se spune ca angajatii motivati sunt cei mai loiali, se simt bine in companie si in locul pe care il ocupa in cadrul acesteia.
- De cele mai multe ori cand ne gandim la motivarea angajatilor, ne raportam la bani. Ei bine, angajatii se simt motivati si de confirmarea ca pot participa la gasirea solutiilor sau atunci cand sunt incurajati sa puna in aplicare propriile idei.
- Interactiunea activa, productiva este un alt semn al motivarii. Angajatii motivati lucreaza cu placere in echipa si coopereaza intre ei.
Pentru a obtine lucrurile de mai sus de la angajatii tai, urmatoarele lucruri iti pot fi de folos:
- Castiga-le increderea! Du la bun sfarsit lucrurile pe care ai spus ca le faci. Citeste mai departe…