Daca privim atent in jur cel putin o persoana are probleme cu alcoolul. De la consumul moderat de alcool pana la consumul in cantitati excesive nu este decat un singur pas. Ba mai mult decat atat, fiecare dintre noi cunoaste cel putin o persoana care are probleme legate de consumul excesiv de alcool. Pana la urma trebuie sa admitem: alcoolul este la radacina multora din problemele cu care indivizii si societatea se confrunta zi de zi, de la accidente la locul de munca pana la violenta domestica si boli incurabile.
Dependenta de alcool este o boala si nu un viciu desi, de multe ori, suntem tentati sa gasim scuze pentru consumul lui sau sa spunem simplu: „Il consum din placere”. Ca orice boala, alcoolul nu face discriminari, nu tine cont de varsta, sex, cultura, educatie religioasa, provenienta sociala sau mediu de viata. Oricine poate fi dependent, stim cu totii oameni care desi au o pozitie sociala foarte buna se pierd si cauta alinarea intr-un pahar. Dintre persoanele care ocupa functii manageriale, 28% consuma alcool peste limita admisa conform statisticilor Institute of Alcohol Studies, Londra (Anderson, P. & Baumberg, B. 2006) si sunt calculate pentru populatia Uniunii Europene.
Contrar opiniei populare, cei mai multi dintre cei care au un consum problematic de alcool sunt incadrati in munca. Abordarea angajatilor cu un consum problematic de alcool poate fi adeseori dificila si descurajatoare pentru companie, cu precadere cand efectele negative ale consumului se rasfrang si asupra comunitatii in care acestia traiesc. Deznodamantul este de cele mai multe ori acelasi : in loc de sprijin, angajatul cu probleme este dat afara de la locul de munca.
Analizand putin situatia si dandu-si seama de importanta acestor oameni in ierarhia companiei, companiile private au fost primele care au accesat serviciile centrelor ALIAT pentru a-si ajuta angajatii care au o problema cu consumul de alcool. ALIAT a dezvoltat programul „Apt de Munca”, un program de sanatate si interventie timpurie creat pentru a ajuta angajatii care au o problema legata de consumul de alcool si pentru a ajuta o companie sa isi dezvolte metode eficiente de a-si sprijini angajatii.
Scopul « Apt de munca » este : pe de-o parte constientizare in randul angajatilor asupra riscurilor unui consum problematic de alcool si incurajarea angajatiilor de a-si schimba comportamentul de consum de alcool pentru a avea o viata mai sanatoasa, iar pe de alta parte de a informa angajatorii despre cum isi pot sprijini angajatii cu un consum problematic de alcool si de a-i incuraja sa dezvolte un program de sanatate pentru angajatii sai.
Programul nu vizeaza doar consumul de alcool la locul de munca, ci si un comportament de consum responsabil al angajatilor in afara locului de munca. In fond, un angajat cu astfel de probleme poate afectaa imaginea companiei in relatiile cu clientii. Astfel, prin intermediul acestui program, companiile se concentreaza pe activitati preventive si nu corective. Abordarea sanatatii angajatilor proprii este facuta luand in considerare nevoile lor de dezvoltare. In acest fel, fiecare angajat devine o resursa strategica a companiei, scopul fiind mai degraba de a preveni greseli si nu de a pedepsi.
Serviciile programului de promovare a sanatatii in randul angajatilor pot fi accesate in centrele ALIAT din Bucuresti si Targoviste de catre orice companie care doreste sa initieze o astfel de politica.
Pentru mai multe informatii accesati www.aptdemunca.ro
Voi ce parere aveti, poate fi diminuat consumul de alcool in randul oameniilor?