Inca putin si frumoasa sarbatoare ne bate la usa. Stim ca se sarbatoreste ziua indragostilor si ca e o atmosfera speciala in aer, insa sa vedem ce traditii ne mai aduce istoria.
Pe 24 februarie, oamenii sarbatoreau Dragobetele (numita astazi si Ziua Indragostitilor, insa numita mai demult Cap de primavara sau Logodnicul Pasarilor).
Misteriosul Dragobete este considerat fiul Dochiei. Este descris de mosi si stramosi ca fiind un barbat chipes si iubaret si care „sucea” mintile domnisoarelor. Nu degeaba exista prin sate vorba ca „Dragobetele saruta fetele!”.
Traditiile cele mai cunoscute de Dragobeste:
- De Dragobete se faceau logodne simbolice pentru anul urmator. Asa cum am preluat si noi aceasta traditie iar de Sf. Valentin contemporan multi tineri se hotarasc sa se casatoreasca pentru o zi.
- Fetele strangeau viorele si tamaioasa, pe care le pastrau la sfintele icoane,unde se rugau pentru un sortit cu care sa traiasca o frumoasa poveste de dragoste.
- Fetele incepeau sa coboare spre sat in fuga, fuga aceasta purtand numele de „zburatorit”. Fiecare baiat alerga fata care ii placea. Daca flacaul era iute de picior si fetei ii placea respectivul baiat, atunci avea loc o sarutare in vazul tuturor satenilor.
- Multi flacai veneau din sate vecine ca sa le mearga bine tot anul. Traditia spunea, ca daca participi si petreci intr-un alt sat de Dragobete norocul iti va fi alaturi tot anul.
Traditii care fac istoria mai frumoasa, mai plina de zambete si ne fac mandri ca avem o tara atat de inventiva si iubitoare.