Moldova e o zona frumoasa, desi barfita de multi, are un potential turistic fascinant, iar moldovenii deschid poarta tuturor celor care vor sa se bucure de aceasta parte a Romaniei.
Cu totii au auzit de localitatea Cotnari, de vinul acela delicios care mai cere cate un pahar si de aerul uneori linistit al Moldovei.
La 44 kilometri de Iasi, cuminte isi asteapta turistii localitatea cunoscuta. Oamenii trec des, si vin mai ales pentru a degusta vinul si pentru a vedea Moldova in forma ei pura.
Denumirea vine de la „COT”, cot de deal ori cotuna, care admira “facerea” vinului, cam asa ne spune Nicolae Iorga.
Va recomand, daca ati ajuns cu masina sau ati batut mult drum cu trenul, sa vizitati urmatoarele:
Cetatea geto-dacica de pe platoul Catalina (secol IV i.e.n).
Ruinele Academiei Latine de la Cotnari, fondata de catre Despot Voda in 1562; este primul colegiu din tara noastra, cunoscut ca „Academie”.
Marea parte a bisericilor din comuna, care sunt ctitorite de pe vremea lui Stefan cel Mare. Daca gasiti si preotul, va poate fi un formidabil ghid sau puteti intreba locuitorii, sunt foarte atasati de locurile lor si isi cunosc bine istoria.
Castelul cu campanela este sediul Cotnari SA, insa este o atractie turistica si un loc interesant de analizat pret de cateva minute.
Castelul Vladoianu (construit in 1901) este realizat dupa model si cu materiale din Italia, si se “lauda” cu o biblioteca de interes national.
Ruinele Curtii domnesti (sec. XV) sunt o adevarata priveligeste greu de egalat pentru iubitorii de vinuri si de istorie.
Ruinele Bisericii lui Despot Voda si Castelul Hodora sunt locuri ideale pentru cei care vor sa admire o parte din istorie, sa admire ceea ce timpul si stramosii nostri au lasat.
Drum bun si calatorie moldoveneasca frumoasa!