Desprea Tarnava Mare inclusiv printul Charles declara ca „este o parte magica a lumii, ascunsa in Europa de Est”. Este destinatia ideala pentru o vacanta linistita, intr-un cadru plin de verdeata si aer proaspat, cu peisaje cu relief de podis si vai largi cu terase de un pitoresc aparte si oameni extrem de primitori, care ofera turistilor o mostra din propria lor cultura.
Numele localitatii provine de la cel mai important rau care strabate Tinutul Odorheiului, Tarnava Mare.
Amplasarea sa in sudul Transilvaniei ofera unul dintre cele mai importante peisaje de tip agrar, cu o mare biodiversitate, care a ramas intacta in Europa depresionara, datorita priceperii fermierilor de a pastra practicile agricole traditionale.
Daca iti petreci vacanta in Tarnava Mare, nu ai cum sa te plictisesti, fie ca te plimbi prin natura din imprejurimi, fie ca faci drumetii, fie ca urmezi unul din multele trasee pentru bicicleta sau pur si simplu poti vedea mestesugurile pastrate cu sfintenie sute de ani de-a tandul de locanici: de la carbuni facuti ca acum mai bine de 100 de ani, la realizarea obiectelor de fierarie, impletitul tesaturilor, cusutul si tesutul covoarelor cu model tipic sasesc, coptul painii pe vatra, confectionarea papucilor de pasla, obicei specific sasesc sau vizitarea bisericilor fortificate si cetatilor din imprejurime, vechi de peste 700 de ani.
Acum mai bine de 700 si ceva de ani sasii au colonizat toata Valea Tarnavei-Mari, construind asezari rurale compacte, ce in timp s-au transformat in adevarate targuri. Specific satului sasesc este formarea comunitatii bisericesti si administrative care da si forma dispunerii satului si a caselor. Astfel, casele sunt amplasate perpendicular in lungul „Ulitei mari”, pe dreapta si pe stanga ei. In mijlocul satului sunt construite Biserica si scoala, dar si alte cladiri cu scop public. Cele mai folosite materiale in cosntructia caselor sasesti au fost la inceput lemnul si pamantul, iar apoi incepand cu secolul al XVII-lea a inceput sa se foloseasca si caramida, inclusiv pentru constructia grajdurilor sau a zidului din fata casei.
O alta caracteristica specifica sasilor este imprejmuirea bisericii cu ziduri si contraforturi puternice, cunoscute sub denumirea de „burg al bisericii”. Aceste ziduri si contraforturi aveau rolul de a apara populatia in timpul asediilor tatare sau turcesti.
Principalele indeletniciri ale populatiei sasesti erau agricultura, cresterea animalelor si viticultura, podgoriile din lungul Tarnavei-Mari fiind renumite pentru vinurile pe care le produc.
Ospitalitatea localnicilor este recunoscuta, acestia inchiriaza turistilor camere unde se pot caza si unde pot servi masa. Meniul pe care locanicii il ofera turistilor inseamna mancarea pe care o pregatesc acestia pentru ei. Casele in care turistii se pot caza au fost restaurate si aduse la o forma initiala, cu pereti usor valuriti si cu mobila originala. Pentru turistii care vor insa, o cazare mai apropiata de zilele noastre, exista si pensiuni cu piscina, si spatiu special pentru practicarea echitatiei.
Cele mai importante localitati din imprejurime, pe care le puteti vizita sunt Viscri si Saschiz.
Surse: www.romaniainterbelica.ro
Surse foto: www.flacaraiasului.ro