Lacuri de poveste, unde veneau vulturii sa bea apa si ielele sa se scalde pana-n zori, lacuri ce creeaza parca o lume desprinsa de tot ce o inconjoara si te face sa-ti doresti sa te afunzi in ea pentru a-i cunoaste povestea, lacuri inconjurate de zone salbatice cu capre negre, unde te poti rasfata in soarele sanatos de munte sau sa te lasi rapit de peisajele din jur.
Lacul trei ape
Reprezinta cel mai inalt lac de acumulare din Muntii Semenic, in depresiunea Garana. Denumirea vine de la trei rauri care vin din munti Semenic, Gradiste si Brebu. Un loc deosebit de frumos pentru scaldat, camping, pescuit si rasfatat in soarele sanatos de munte. Odata ajuns aici, nu-ti poti face griji ca te-ai putea plictisi. Poti explora imprejurimile pe trasee bine marcate spre Muntii Anina si Muntii Semenic, te poti plimba cu barca, poti practica agrement nautic sau poti vizita satele turistice din apropiere: Brebu Nou si Garana.
Lacul Valiug
La o prima intrebare, majoritatea persoanelor stiu ca este un lac de acumulare, utilizat pentru producerea energiei electrice si alimentarea cu apa. Nimic deosebit. Insa putini stiu ca i se mai spune lacul in oglinga si este considerat o locatie de lux, ca ajuns acolo ai o priveliste unica. Pe langa aceasta, poti asista/participa la concursuri de inot („Traversarea lacului Valiug” ce are loc anul acesta pe 19 august) sau poti incerca singur apa, ea avand o temperatura de aproximativ 25-26 grade Celsius.
Lacul vulturilor sau lacul fara fund
Lacul vulturilor este un lac periglaciar, situat la o inaltime de 1420m in Muntii Siriului. Se spune ca primavara, aici veneau vulturii sa bea apa ca sa intinereasca si isi invatau puii sa zboare. Peisajele ce il inconjoara sunt de-a dreptul rapitoare si se spune ca este cel mai frumos lac din cate exista in Romania. Ca sa ajungi la lac, traseul dureaza 3 ore si poti sa fii sigur ca nu iti va parea rau, deoarece in imediata apropiere a lacului vei da de o zona cu totul salbatica unde se pot gasi caprele negre, acestea fiind pe cale de disparitie.
Lacul Ochiul Beiului
Lacul Ochiul Beiului este situat in Parcul Natural Cheile Nerei Beusnita din Muntii Aninei. Are forma de cuva iar culoarea de un albastru infinit iti patrunde in suflet si te indeamna sa-i afli povestea. Legenda spune ca aici traia un pasa hain care avea un fiu de o frumusete rara, cu ochii albastri. El s-a indragostit in Poiana Florii de o fata de valah, insa tatal lui si-a pus slugile sa o omoare. Tanarul isi pune capat vietii, iar din lacrimile lui a luat fiinta lacul albastru ca ochii si sufletul lui.
Se mai spune ca lacul este fermecat, localnicii povestind ca aici se aduna ielele in noaptea de Sanziene, ca se scalde si sa danseze pana in zori.
Iarna este la fel de magnific. El nu ingheata si datorita temperaturii apei, aici poposesc pasari migratoare precum starci cenusii si rate salbatice.
Lacul Iezer-Ighiel
Format in urma unei alunecari de teren, fiind singurul lac aflat pe o suprafata calcaroasa, ofera o panorama superba. Inconjurat de multa verdeata, sub crestele Muntilor Trascaului, iti ofera atmosfera perfecta pentru stat cu burta la soare sau explorand imprejurimile.