Drumetii in Delta Dunarii, cu Scorilo Turism

In fiecare an in perioada sarbatorilor Pascale, Corpul Cadrelor Didactice Ilfov impreuna cu cei din echipa agentiei de turism Scorilo Turism, au o traditie prin care organizeaza excursii in cele mai pitoresti zone ale tarii. Daca anul trecut destinatia a fost Tara Hategului si Fagarasul, anul acesta pasii s-au indreptat spre una dintre cele mai frumoasa rezervatii naturale din Europa si anume Delta Dunarii, clasificata ca parc national in taxonomia internationala a IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources).

In drumul nostru spre Delta Dunarii am facut cateva popasuri pentru a vizita ceea ce odata, in urma cu mii de ani, erau orase cu o economie infloritoare ce aveau sa devina legenda si istorie: cetatile grecesti. Prima cetate pe care am vizitat-o a fost Histria, considerata ca fiind cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei actuale. Dupa cum am aflat de la ghidul nostru turistic, Orasul Histria a fost fondat de colonistii greci veniti din Milet la jumatatea secolului al VII-lea a. Chr. si a fost locuit de ultimii lui locuitori in sec. al VII-lea p. Chr. In decursul celor peste 1300 de ani de locuire neintrerupta, orasul a fost aparat de cinci ziduri de incinta succesive, corespunzand marilor etape istorice traversate de-a lungul existentei sale( arhaica, clasica, elenistica, romana timpurie si romana tarzie). Bogatia si varietatea monumentelor descoperite, ca si a pieselor care pot fi admirate in elegantul muzeu local, au facut ca Histria, sa fie considerata, pe buna dreptate, un veritabil Pompei romanesc.

Dupa cateva ore de istorie si mitologie greaca, ne-am indreptat spre o alta cetate care ascunde sub ruinele sale o poveste la fel de mitica, Enisala. Ruinele fortaretei se afla la doi kilometri distanta de localitatea Enisala, pe un deal calcaros care domina lacurile Razim si Babadag. Istoria cetatii este ilustrata si de denumirile pe care le-a avut: de la Vicus Novus, care se traduce Satul Nou, la Novoe Selo, pe care turcii l-au preluat in limba lor, rezultand Yeni- Sale din care a derivat denumirea actuala Enisala.

Un alt obiectiv turistic pe care l-am vizitat se afla in Municipiul Tulcea: Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii. Aici am vazut o parte din fauna si vegetatia din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. De asemenea am vazut acvarii cu pesti din diferite specii, de la cele mai mici, pana la specii de talie mare, care mai de care mai frumos colorate.

Dupa ce am poposit o noapte la Hotelul Egreta, care se afla in centrul orasului Tulcea, am plecat intr-o drumetie cu vaporul pe Dunare. La jumatatea drumului, am servit preparate din peste la restaurantul Mila 23.

Judetul Tulcea este de asemenea considerat si un loc destinat pelerinajului, datorita manastirilor ce se gasesc pe aceste meleaguri. Cele doua manastiri care merita vizitate sunt Cocos si Celic Dere. Manastirea Cocos, infiintata in anul 1833, ctitori fiindu-i calugarii Viisarion, Gherontie si Isaia, este situata la 6 kilometri de comuna Niculitel si la aproximativ 35 de kilometri de Tulcea. Manastirea este condusa de o obste de calugari, avand ca hramuri Pogorarea Sfantului Duh si Sfantul Ierarh Nicolae.

Manastirea Celic Dere a fost construita catre mijlocul secolului al XIX-lea, ca manastire pentru maici. In incinta manastirii se afla doua icoane considerate a fi facatoare de minuni.

Pe langa  aceste obiective mai sunt de asemenea multe alte locuri care merita sa fie vizitate in judetul Tulcea, Scorilo Turism oferind o adevarata lectie de istorie!

 

Written by