Daca ai vacanta planuita la Brasov, inseamna ca ti-ai trecut in agenda si popasul la Rasnov…
Rasnov este un oras aflat in Brasov, mai demult numindu-se “Rajnov”, Ruja”, “Ruje”, in dialesctul sasesc “Risenau”, in germana “Rosenau”, in traducere “Poiana Rozelor”.
Denumirea de “Rasnov” a aparut pentru prima data in anul 1331, care are la baza cuvantul “roz”, care inseamna “trandafir”, atat in limba latina, cat si in limbile germana si slava, in epoca medievala trandafirul fiind ales ca emblema a orasului.
Un scurt istoric al Rasnovului ne spune ca in perioada feudalismului, acesta devine al doilea targ din Tara Barsei, dupa Brasov. Dupa anul 1427, Rasnov se dezvolta si mai mult economic, cand regele Sigismund de Luxemburg a acordat dreptul de a tine targ.
Cetatea Rasnov a fost construita de locuitorii din aceasta asezare, intr-o perioada in care principala ocupatie a locuitorilor o reprezenta agricultura, din cauza asta numindu-se pentru prima data in atestari “Cetatea taraneasca”.
Prima atestare a Rasnovului dateaza din 1335, iar la sfarsitul secolului al VIII-lea a inceput zidirea cetatii intr-un stil arhitectonic apropiat caselor obisnuite, adaptate insa, cerintelor de fortificare.
Desi pare o cetate clasica ci ceva cam “serioasa”, au loc manifestari culturale constante cum ar fi “Festivalul Ecvestru si zilele Rasnovului”, care incepe cu defilarea prin centru orasului a calusarilor, trasuri si carute rustice trase de cai. De asemenea puteti admira numeroase acrobatii si cascadorii facute de cai, demonstratii de dresaj clasic, sarituri peste obstacole. Spectacolul dureaza sase zile in care localnicii si turistii pot admira cele mai frumoase rase de cai, dar si demonstratii de echitatie.
Un alt festival renumit in Rasnov este “Off Road”, care consta intr-o parada auto, moto si in trei zile au loc trei categorii de concurs: “Off Road”, “Enduro”, “Superspeciala”.
“Serbarile Zapezii” reprezinta un alt festival inchinat in cinstea competitiilor de schi alpin, biatlon, schi fond, sarituri, dar si concerte in aer liber, tot sa te distrezi in asa zile de sarbatoare…
Trebuie sa stiti ca principala atractie este bungee-jumping de la 150 m cadere libera. Aceasta este cea mai populara din Romania (alaturi de barajul Vidraru) considerata fiind cea de-a doua din Europa (dupa Elvetia) cu o inaltime de 135 m.
Pe langa toate aceste obiective superbe, trebuie sa stiti ca mai este ceva care sigur o sa va trezeasca interesul; este vorba de Pestera Rasnov, pestera in care sunt evidentiate frumusetile ei, forma stalactitelor si a stalagmitelor. Este o pestera calcaroasa si calduroasa si care impresioneaza prin marimea ei, dar si prin formatiunile calcaroase, cea mai mare numindu-se “Sala Mare”.
Cheile Rasnov impresioneaza prin diversitatea si frumusetea lor.
O excursie in Brasov este desavarsita numai daca faci un popas si la cetatea Rasnov pentru a mai cunoaste si alte lucruri legate de cultura si istoricul pe care le are.