Resedinta judetului Gorj si cel mai mare oras din judet, municipiul Targu Jiu este una dintre cele mai importante localitati din punct de vedere istoric si cultural din Romania. Orasul este asezat in zona Supcarpatilor Getici, in Depresiunea Targu-Jiu-Campu Mare si se intinde pe o lungime de 13 km de la nord la sud si 10 km de la est la vest, pe ambele maluri ale Jiului. In Targu Jiu traiesc aproximativnouazeci si sase de mii de oameni.
Numele orasului este acelasi cu al raului Jiu, rau care formeaza trei terase ce constituie suprafata administrativa a localitatii.La construirea liniei ferate Targu Jiu – Rovinari s-au descoperit, in sud-estul orasului, caramizi romane, tigla, ceramica si un mozaic, elemente ce atesta faptul ca, in trecut, localitatea era o statiune comerciala.
Atestarea documentara a orasului dateaza din 1406, cand a fost mentionat de catre Mircea cel Batran intr-o porunca data manastirii Tismana, sub denumirea de „Jiul”. In 1611 orasul este atestat ca organizare municipala, dupa ce in secolul XV apare pentru prima data in documente avand caracter de targ. De-a lungul timpului, asezarea a avut importanta din punct de vedere istoric, pe teritoriul ei desfasurandu-se batalii importante, precum cea dintre trupele boierului Matei Basarab si cele ale lui Leon Voda Tomsa. De asemenea, Targu Jiu a reprezentat un important punct strategic pentru Tudor Vladimirescu. Localitatea a fost implicata si in cele doua razboaie mondiale. In 1916 a avut loc lupta de la Podul Jiului, cand „batranii, femeile, cercetasii si copiii Gorjului” si-au aparat cu mult curaj casele. La ordinul generalului Ion Antonescu, a inceput construirea in 12 februarie 1941 a unui lagar de concentrare, ce a functionat pana in 23 august 1944.
Stema orasului a fost adoptata in decembrie 2002 si se compune dintr-un scut despicat in pal, avand in partea dreapta si stanga un camp de argint cu lei armati si cu limbile rosii, tinand fiecare cate o spada neagra. In centru, in camp albastru, poate fi observata Coloana infinitului, de aur. Sunt surprinse si alte detalii sugestive, precum coroana murala de care este timbrat scutul, formata din sapte turnuri crenelate, sugerand faptul ca localitatea are rangul de municipiu, resedinta de judet. Leii sunt vechiul simbol al Olteniei, spada este simbol al vitejiei, in timp ce Coloana infinitului este reprezentativa pentru Targu Jiu, reprezentand capodopera lui Constantin Brancusi.
Din punct de vedere industrial, orasul are o bogata traditie in minerit, insa pe teritoriul localitatii exista un combinat pentru industrializarea lemnului, care produce mobila, placaj, PAL, parchet si cherestea, o uzina de utilaj minier, o fabrica de tigarete, una de confectii, o fabrica de sticla si o uzina de articole din cauciuc.
Targu Jiu impresioneaza, insa, cel mai mult la capitolul cultura. Foarte multi oameni marcanti ai culturii romanesti au numele conectat, intr-un fel sau altul, cu orasul. Evident, cel mai cunoscut dintre acestia este sculptorul Constantin Brancusi. Acesta a proiectat si construit Ansamblul monumental, un omagiu adus eroilor cazuti in timpul primului razboi mondial. Cele trei componente sculpturale, Masa tacerii, Poarta sarutului si Coloana infinitului, sunt dispuse pe aceeasi axa, orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime de 1275 metri. Ansambul poate fi, evident, vizitat de catre turisti. In Targu Jiu s-au nascut Sergiu Nicolaescu, important regizor, actor si politician roman, precum si Horatiu Malaele, actor, regizor, scriitor si caricaturist. Alte personalitati marcante nascute in localitate sau in apropierea ei sunt Ecaterina Teodoroiu, eroina de razboi, Vlad Voiculescu, fost medic si membru titular al Academiei Romane, Gheorghe Tatarascu (Poiana), fost prim ministru al Romaniei, Constantina Dita-Tomescu, atleta, Vasile Cocheci, fost inginer si chimist, membru corespondent al Academiei Romane, sau Maria Lataretu, una dintre cele mai indragite interprete de folclor muzicam romanesc si muzica populara.
In concluzie, orasul Targu Jiu este de vizitat, iar in cazul in care alegeti sa mergeti acolo, nu puteti rata Calea Eroilor si Brancusi, bisericile Sf. Apostoli si Sf. Voievozi, Muzeul Judetean „Alexandru Stefulescu”, Muzeul de Arta, Teatrul „Elvira Godeanu” sau Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu.