La douazeci de kilometri de Targoviste, printre dealurile dambovitene, poate fi gasit orasul Pucioasa. Localitatea s-a format prin unirea mai multor asezari, Serbanesti, Podurile de Sus, Podurile de Jos si Zarafoaia, atestarea ei documentara datand inca din septembrie 1649, atunci cand a fost mentionata ca „Piatra Pucioasa”. Concret, insa, numele „Pucioasa” apare pentru prima data intr-un document in octombrie 1759. Sursa numelui reprezinta si sursa principala de venituri a orasului, acesta bazandu-si economia pe turismul balneoclimateric.
Orasul a carui populatie este de aproximativ 15.000 de locuitori se afla situat pe cursul mijlociu al vaii Ialomitei, in zona dealurilor subcarpatice cu inaltimi de pana la sase sute de metri si are o suprafata de 42,59 kilometri patrati.
Desi economia este bazata pe turism, exista un interes din partea locuitorilor si pentru cultivarea pamantului. In trecut, insa, exploatarea resurselor naturale si dezvoltarea agriculturii n-au putut fi derulate simultan, existand probleme in momentul in care cele doua activitati s-au intersectat. Astfel, in 1940 s-au inregistrat masive alunecari de teren, ca urmare a exploatarii gipsului pe versantul dealului Spatarelu. In 1970 si 1975 alunecarile s-au intensificat deoarece cariera de gips s-a extins in valea izvoarelor cu pucioasa. Incidentele au afectat vegetatia de arbori, provocand degradarea reliefului. In 1975, insa, a fost consturit un baraj in vederea protejarii zonei agricole prin dirijarea organizata a raului Ialomita.
In Pucioasa s-au descoperit izvoare de ape sulfuroase ce au fost exploatate inca din secolul al nouasprazecelea. In 1999 Pucioasa a primit statut de statiune turistica de interes national. Pucioasa are caracter de statiune balneoclimaterica de tip integrat, dispunand de echipamente specifice de interes zonal, dar si national. Apele sulfuroase de aici au cea mai mare concentratie din tara, putand ajuta la videcarea unor afectiuni extrem de intalnite, precum reumatismele inflamatorii, degenerative, abarticulare sau sechele postraumatice ale mainilor si picioarelor. De asemenea, tot la Baile Pucioasa se pot vindeca si alte boli precum afectiuni neurologice, afectiuni ale sistemului nervos central, afectiuni ginecologice, afectiuni ORL sau afectiuni ale aparatului respirator.
In cazul in care doriti sa vizitati Baile Pucioasa, va veti putea caza la Hotelul Ceres. Acesta dispune de 222 locuri de cazare in camere duble, fiind cotat la doua stele. Alternativa este reprezentata de Hotelul Turist, acesta avand o capacitate de 126 de locuri, in 59 de camere.
Din punct de vedere industrial, in Pucioasa exista companii ce-si desfasoara activitatea in domeniul industriei textile si prelucratoare.
Oportunitatile de relaxare si distractie nu sunt prea diversificate, insa puteti alege unul dintre restaurantele din oras (,,Viena”, ,,Verona”, ,,Casa Portugheza”, ,,Taverna”, ,,Lutu”, ,,Licurici” sau ,,Rustic”), Parcul Pucioasa sau clubul Black & White. In oras exista si un cinematograf, ,,Dacia” insa acum se foloseste pentru spectacole sau evenimente numai gradina de vara. Alte evenimente importante se desfasoara in cadrul Centrului Cultural ,,Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti”.
Totusi, orasul este unul cochet, linistit si curat, care merita vizitat, mai ales in cazul in care aveti nevoie de un tratament in cadrul Bailor Pucioasa!