Barajul Siriu este un baraj de pamant, aflat pe raul Buzau, in comuna Siriu,din judetul Buzau, intre masivul Siriu si Podu Calului. Barajul este alcatiut din roca steril si miez din argila.
In urma construirii barajului, Drumul National 10 si-a schimbat ruta, ocolind lacul Siriu. Scopul construirii sale a fost alimentarea cu apa potabila si industriala a localitatilor din aval, irigarea terenurilor, dar si producerea de energie electrica prin construirea hidrocentralei Nehoiasu.
La barajul Siriu se ajunge destul de usor: pe drumul de la Brasov inspre Buzau, dupa aproximativ 80 de km, se deschide o intindere uriasa de apa. Lacul de amenajare Siriu este un lac artificial amplasat in cursul superior al Buzaului. Lacul finalizat in anul 1985, are o lungime de 10 km si este destinat prducerii energiei electrice in hidrocentrala de 42 MW. Hidrocentrala utilizeaza apa din lacul Siriu, ce se intinde pe o suprafata de 500 ha si are un volum de 155 milioane mc.
La distanta de 10 km de Siriu se afla viaductul Giurca, ce se intinde pe 276 m si se sprijna pe piloni de 46 m inaltime.
Cei ajunsi la Siriu dispun de posibilitati de pescuit sportiv(speciile intalnite fiind scobarul, carasul, pastravul, crapul si cleanul).
Natura a dat nastere celor mai frumoase peisaje. Uneori te intrebi de unde exista atata perfectiune si atat echilibru in toate. Cat de frumos poate fi, desi mana de om nu a atins nimic…
In locurile pustii, nestrabatute de pasii oamenilor, sunt cele mai frumoase peisaje naturale care iti taie respiratia si iti incanta simturile.
Aerul este atat de curat datorita lacului care parca nu se mai sfarseste cand il cuprinzi cu vederea, dar si datorita reliefului care e de asa natura incat il pastreaza curat si il pazeste, parca, de rautatile venite din exterior.
Acolo unde mana de om nu atinge nimic, se nasc frumuseti slefuite doar de natura, udate doar de ploaia divina si incalzite doar de razele curate ale soarelui. Chiar daca el a fost amenajat cu scopul de a ajuta terenurile si irigatiile, dar si populatia, el este ajutat la randul sau de relieful inconjurator care nu permite periclitarea acestuia.
Medical, aceste minunatii ale naturii au efecte miraculoase pentru sanatatea corpului nostru: se stie ca respiratul aerului curat si rece de munte, ajuta in problemele respiratorii si chiar imbunatateste bataile inimii. Pe langa acestea, cei care au tulburari ale somnului, intr-un astfel de mediu pot simti ce e cu adevarat odihna. O plimbare in aer curat produce o mai buna circulatie a sangelui si chiar ne ajuta sa scapam de migrene si stres; o adevarata terapie in natura.
E mai bine sa nu ne intrebam cum sunt posibile aceste lucruri; natura are propriile ei mistere, energii ascunse, frumuseti vibrante…
Acolo unde apa, padurea si linistea s-au unit, rezulta o mare de sanatate, placere cu care te delectezi de fiecare data cand ai ocazia sa stai in prajma acesteia.
Barajul Siriu este un exemplu foarte bun in acest caz, adunand toate elementele care il fac special, un mediu sanatos si natural, de o frumusete care iti incanta toate simturile.
Imposibil sa nu opresti in aceste peisaje in asteptarea bunei dispozitii , a unei relaxari si a unei sanatati de fier.
Ocrotind-o, natura iti este recunoscatoare, oferindu-ti clipe magice, sanatate de fier si peisaje care iti alinta privirile si sufletul.
Totul de la natura!