Piatra Singuratica din Hasmas

La locul de obarsie al raurilor Olt si Mures, in masivul Hasmas, un urias de piatra cu ciuf de iarba atrage priviri admirative si ambitii de escaladare in fiecare an. Piatra Singuratica face ca Masivul Hasmas, parte a Carpatilor Orientali, sa fie o regiune turistica de seama, alaturi de alte puncte de interes ale Tinutului Secuiesc, cum ar fi Cheile Bicazului, Muntii Harghitei, Lacul Rosu sau Lacul Sfanta Ana.

Pe parcursul drumului prin Cheile Bicazului se poate admira „Piatra Altarului”, un masiv stancos de 1.120 m altitudine. Varful acesteia este tinta alpinistilor incercati, despre care legenda spune ca, pe vremea dacilor liberi, este locul unde se tineau ceremoniile de cult. Portiunea centrala, numita “Gatul Iadului”, are un aspect inedit de canion. La poalele Pietrei Singuratice este punctul de intalnire a mai multor trasee turistice care duc la Muntii Bucegi, Piatra Craiului, Ciucas sau Depresiunea Ciucului.

Piatra Singuratica nu este usor de abordat. Ea se lasa batatorita doar de pasii celor cutezatori, indemanatici si nerabdatori sa fie coplesiti de panorama vaii atunci cand vor ajunge pe hornul Pietrei, la 1608 metri altitudine. Accesul in regiune se face cu trenul doar pana la Comuna Sandominic, care se afla la 11 kilometri de Orasul Balan, din care pornesc traseele turistice spre Piatra Singuratica. Orasul se intinde pe firul raului Olt, pe o distanta de 3 km, unde relieful este alcatuit dintr-un mic bazin inconjurat de munti si coline de un farmec inedit.

Regiunea s-a dezvoltat cu ajutorul mineritului incepand din secolul XVII, sub domnia lui Apaffy Mihaly (1661-1690). Balanul devine o regiune miniera de sine statatoare in 1825, cand se desparte de comuna Sandominic. Orasul are acum circa 10.000 de locuitori. In 2010, Primaria Orasului Balan a inceput un demers pentru a restaura Cabana de la Piatra Singuratica, integrand-o in Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas. Cabana se afla la o altitudine de 1504 m si a fost construita de Societatea Carpatina Ardeleana din Miercurea Ciuc si inaugurata acum 90 de ani.

Dupa un popas la cabana, cei mai aventurosi pot contnua drumul spre Varful Haghimasul Mare (1792m) sau spre Varful Piatra Ascutita (1707m).

La 10 minute de cabana se afla o stana la care va puteti opri sa gustati produse traditionale. Inainte de a  urca pe Varful  Hasmasu Mare, veti ajunge la Poiana Alba. Dupa ce strabateti aceasta poiana, veti putea vedea un copac uscat pe trunchiul caruia sunt indicatoare. Din acest punct pleaca mai multe trasee. Banda rosie indica traseu catre Izvorul Muresului, banda albastra spre Lacul Rosu prin Valea Oii, iar punctul albastru indica un traseu mai spectaculos spre acelasi lac. Daca ramaneti mai mult la Lacul Rosu, puteti face o mica expeditie pe Suhardu Mic, de unde veti putea admira lacul si toata Moldova.

Masivul Hasmas nu este foarte intins si se poate face in intregime intr-o singura zi. Daca doriti o calatorie relaxanta de weekend, prin niste locuri frumoase si mai neumblate, puteti alege Masivul Hasmas.


 

Written by