Oamenii de stiinta socheaza din nou. Picaturile de ploaie apar acum datorita laserelor aprinse in cer. Tehnica a fost creata ca sa provoace sau sa opreasca ploaia, scrie The Guardian.
Cu sute de ani in urma, fermierii chemau zeii sa le dea ploaie ca sa creasca zarzavaturile din gradini. Acum, nici paparudele nu-si mai au rostul. Ploaia vine si se opreste exact cand vrem noi.
Chiar daca a trecut mult timp ca oamenii sa controleze vremea, acum este posibil sa evitam inundatiile doar aprinzand lasere in aer.
Cum nimic nu poate produce ploaie torentiala din aer uscat, tehnica denumita “condensarea apei prin interventia laserului” permite stabilirea momentului pentru ploaie daca umiditatea aerului este ridicata.
Cercetatorii au demonstrat ca tehnica functioneaza, dupa ce au lansat un laborator mobil cu lasere de marimea unui garaj normal pe apele Rhonului, langa lacul Geneva din Elvetia.
Recordul obtinut in 133 de ore a aratat ca lumina intensa din laser a creat in aer particule de acid azotic (HNO3, cunoscut popular ca apa tare, este unul dintre cei mai puternici acizi minerali). Particulele s-au comportat ca un “lipici atmosferic” care a legat moleculele impreuna sub forma de picaturi, fara sa se re-evapore.
“Nu am generat inca picaturi de ploaie. Sunt prea mici si prea usori ca sa ajunga pe sol. Pentru a obtine apa din cer, avem nevoie de niste picaturi de o suta de ori mai mari decat sunt acum, deci stropii vor cadea cand vor fi destul de grei”, a spus un fizician de la Universitatea din Geneva.
O alta posibilitate de a produce apa de ploaie este sa lanseze laserele din varfurile muntilor. Aerul rece de la altitudine mare determina stropii de apa sa se mareasca si eventual sa cada.
Efortul de a aduce ploaie din cer a devenit mandrie nationala in China. Biroul de Meteorologie din Beijing se ocupa cu modificarea vremii, astfel incat in 2009 institutia si-a aratat reusita pentru ca a trimis in cer 18 jeturi de apa si 432 de rachete explozive pline cu chimicale pentru insamantarea norilor. Substantele chimice, de obicei gheata uscata sau iodura de argint, formeaza o suprafata unde vaporii de apa sa se condenseze si din care sa cada stropi de ploaie.