Prietenie in razboi
Conexiunea dintre razboi si familie este mijlocita de un cal. Un cal de razboi, asa cum este traducerea filmului in romana.
Steven Spielberg realizeaza un film deosebit pentru cei care apreciaza sentimentalismul. Planurile care se intrepatrund creeaza impresia ca orice obstacol poate fi invins daca prietenia exista. Si pe parcursul filmului, aceasta se poate descoperi cu usurinta.
Albert Narracott(Jeremy Irvine) si-a dresat calul sa raspunda doar la comenzile sale, prin dragostea pe care i-a aratat-o, prin atasamentul din fiecare secunda pe care o petreceau impreuna. Un argument esential in conturarea acestei senzatii este coloana sonara, cea care leaga privirea dintre ochii calului (Joey) si cei ai lui Albert.
La inceputul primului razboi mondial, familia Narracott este intr-o situatie dificila, asa ca Ted (Peter Mullan) – tatal lui Albert – vinde calul unui ofiter (Tom Hiddleston). Promisiunea "We will be togheter again" facuta lui Joey de catre Albert devine senul vietii acestuia pana cand va implini varsta legala de a se inrola. Mai departe Joey devine personaj principal pe campul de lupta si accentul este pus pe evenimentele care l-au tinut in viata, pe dorinta sa de a-si revedea prietenul cabalin. Atat scenele de lupta, cat si organizarea razboiului sunt trecute in plan secund, pentru ca sunt realizate fara dramatism, fara profunizme, ca si cum nu ar conta. Si poate ca exact asta s-a dorit, ca importanta lor sa nu afecteze planul principal al filmului, acela de a infatisa relatia de prietenie sub o alta forma. Doar coloana sonora care insoteste acele scene da impresia de veridicitate, da impresia ca este un razboi, tratat destul de superficial.
Posibila senzatie de basm, in detrimentul profunzimii anumitor scene, se datoreaza faptului ca scenariul din "War Horse" are ca temelie cartea pentru copii cu acelasi nume realizata de Michael Morpurgo. Un alt aspect care face parte din conturarea razboiului este limba vorbita de soldati. Aici toata lumea vorbeste engleza, mai mult sau mai putin pocita, dar este aceeasi limba si asta dauneaza mult realismului si autenticitatii situatiei infatisate.
In schimb imaginea si scenografia se ridica la inaltimea asteptarilor, filmul convinge dintr-o singura privire ca esti in urma cu o suta de ani. Arta cinematografica trebuie apreciata pe deplin pentru sugestia creata. In conturarea relatiei de prietenie pana in cele mai mici detalii, Spielberg isi merita renumele.Remarc munca depusa pentru dresarea lui Joey, excelent realizata, coroborata cu prestatia solida a lui Jeremy Irvine, pe care fizicul il ajuta enorm sa intre in pielea lui Albert. Desi au aparut foarte putin, Tom Hiddleston si Benedict Cumberbatch – interpretul Maiorului Jamie Stewart – au avut prestatii decente, ajutand pelicula sa capteze interes.
"War Horse" poate fi privit si ca un drum al initierii, de aici si apropierea fata de basm. Nu dauneaza in mod clar, ci este o experienta, veche poate, sub un alt soare. Filmul a deconectat vreme de doua ore si jumatate de la realitate. Ingredientele sale ajuta la o altfel de perceptie a intamplarilor din jur. In caz ca vreti sa puneti stop la ceea ce se deruleaza cu rapiditate in jur, NM recomanda "War Horse".
Filmul a avut premiera romaneasca azi si are sase nominalizari la Oscar, inclusiv pentru "Cel mai bun film al anului".