Moneyball e titlul ultimului film din 2011 al lui Brad Pitt. Moneyball e drama, psihologie, biografie si istorie sportiva. Moneyball e Oscar. Trebuie sa fie.
Povestea e inspirata din fapte reale si e centrata pe Billy Beane (Brad Pitt). Manager General al echipei de baseball Oakland Athletics (Oakland A’s), acesta dezvolta impreuna cu Peter Brand (Jonah Hill) Moneyball.
Moneyball e un sistem de analiza si selectie a jucatorilor de baseball bazat integral pe statistica si cifre.
Ca GM al unei echipe mici de baseball, cu un buget pe masura, Billy Beane vrea sa atace problema din perspectiva larga. Asa ca apeleaza la un economist format la Universitatea Yale, Peter Brand.
Cei doi lanseaza o noua si controversata abordare a jocului. Intr-un peisaj in care contactul uman direct decize achizitii, in care “ochiul” scout-ului inseamna milioane si zeci de milioane de dolari cheltuite pe unul sau mai multi jucatori, Beane si Brand sparg tiparul si-si pun increderea in precizia cifrelor.
Asadar, intr-un joc al subtilitatilor fizice dar si mintale, GM-ul celor de la Oakland A’s indrazneste un baseball bazat integral pe statistici, cu o echipa ieftina si supusa unui contant tir de denigrari din exterior.
Insa echipa ieftina si cladita pe date fixe furnizate de computer, echipa stransa in mod analitic, cu o combinative de uman si artificial, echipa in cauza a reusit sa impinga limita superioara dupa ce a castigat 20 de meciuri consecutiv, acesta fiind recordul all-time al ligii americane de baseball.
Moneyball nu obliga la cunostinte despre baseball, nu obliga sa fii fan al sportului astuia, nu face nimic altceva decat sa propuna o alta poveste de viata. O foarte frumoasa reusita umana.
O reusita la care au contribuit decisiv atat actorii ce completeaza distributia filmului si regizorul Bennett Miller, dar mai ales Brad Pitt.
O exemplara pasiune, cu intensitate si nesiguranta, Pitt a reusit un rol exceptional. Prestatie deja rasplatita cu cateva premii si nominalizari, cea mai importanta fiind nominalizarea pentru Globul de Aur in 2012 pentru cel mai bun rol principal intr-o drama. De asemenea, Jonah Hill a primit o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun rol secundar. Moneyball a mai primit alte doua nominalizari la Globul de Aur 2012: pentru cea mai buna drama si pentru cel mai bun scenariu.
In Romania, Moneyball ruleaza din noua decembrie 2011. In boxoffice-ul romanesc, filmul ruleaza de trei saptamani pe 16 ecrane si a atras peste 12.800 de spectatori si incasari de peste 233.600 de RON (circa 71.000 USD), conform cinemagia.ro
Moneyball – banul nu-i o realizare, lipsa lui nu e o scuza.