Rodica Ojog-Brasoveanu dovedeste in Apel din necunoscut, roman aparut la editura Nemira, un talent deosebit in crearea si mentinerea suspansului, in dezlegarea unei crime, care se produce abia le jumatatea romanului si care in final culmineaza cu o rasturnare de situatie, in care victima devine criminal si crimnalul victima.
Actiunea romanului, desfasurata pe parcursul unei nopti si a unei zile, porneste de la un apel telefonic disperat, al unei femei in varsta care are nevoie de ajutor, apel primit in mijlocul noptii, cand afara viscoleste cumplit, de catre cei doi tineri locotenenti Andrei Dumitrascu si Traian Ionescu. Astfel, cei doi intra intr-o cursa contra cronometru pentru salvarea batranei, care nu poate da detalii unde se afla, suferind o amnezie, incercand prin toate metodele sa desluseasca locul in care se afla aceasta, dar in acelasi timp aflandu-se intr-o cursa pentru a reusi sa isi rezolve fiecare problemele personale.
Apelul primit de acestia este doar o premisa, prin care autoarea va dezvalui framantarile celorlalte personaje. Fiecare personaj din roman este legat de celelalte, ca intr-un lant, si fiecare actiune a acestora in parte va determina destinul celorlate personaje.
Cele doua casnicii, cea a familiei Dumitrascu, din prezent si cea a familiei Racoviceanu, din planul trecut, ambele marcate de adulter, nu fac decat sa expuna adulterul in doua unghiuri total diferite, primul al sotiei inselate care face parte din planul trecutului, al carui destin va fi urmarit de ura amantei si cel de al doilea, al amantei, care face parte din planul prezentului, ambele povesti fiind marcate de circumstante diferite.
Pe tot parcursul romanului planul trecutului se imbina cu planul prezentului, detaliile oferite ce planul trecutului ajuta la intelegerea actiunii din prezent. Planul trecutului desfasurat la inceputul secolului, este foarte bine redat de autoare prin modul in care se vorbea in acele vremuri.
Personajele romanului sunt construite din sentimente puternice, din trairi, din actiuni din nevoi sufletesti care induc cititorului sentimentul ca fiecare in parte are nevoie sa fie salvat din incercarile nefaste ale propriei existente; si nu in ultimul rand aceste personaje sunt extrem de identificabile in lumea reala. Fie ca acestea sunt prinse intr-o iubire de tinerete, intr-o iubire la a doua varsta, marcata de regrete si de incapacitatea de asumare a faptelor, fie ca sunt implicate in casnicii distruse de adulter sau se confrunta cu un destin nefast, fiecare face catre ceilalti un apel din… necunoscut.