Telefonul ramane si astazi unul dintre cele mai folosite mijloace de comunicare, ce a facut sa para lumea „mai mica”. Daca la inceputul existentei sale convorbirile telefonice se faceau intre distante scurte, ziua de 15 ianuarie 1913 a revolutionat acest mijloc de comunicare, reusind sa se faca legatura intre doua orase aflate pe doua continente, cu o distanta considerabila intre ele, Berlin si New York.
Telefonul a fost inventat in martie 1876 de cunoscutul Alexander Graham Bell si a devenit in scurt timp unul dintre cele mai folosite mijloace de comunicare din lume, care, desi a suferit imbunatatiri semnificative, modul de transmitere a unui mesaj, a fost putin schimbat in decursul zecilor de ani. Desi nu exista o dovada clara care sa ateste originea cuvantului „telefon”, se pare ca acesta este derivat din doua cuvinte grecesti „tele” care inseamna „departe” si „phon” care inseamna „voce”.
Inventia lui Graham Bell a fost la randul sau bazata pe mai multe inventii ale unor oameni de stiinta celebri. Astfel, Johann Phillip Reis, om de stiinta german, a fost primul care a avut ideea de a transmite sunetul cu ajutorul energiei electrice, construind chiar un aparat care putea transmite sunetul, cunoscut la acea vreme sub numele de „telefonul lui Reis”. Din nefericire, inventia a avut nenumarate lipsuri, fapt ce nu a putut duce la imbunatatirea sa.
Antonio Meucci, un alt om de stiinta, italian, a creat si el o versiune timpurie a telefonului, realizand o demonstratie in Havana. Acesta a depus chiar si o cerere de brevetare pentru modelul sau.
Dupa inventarea telefonului s-au facut o serie de demonstratii publice pentru popularizarea lui. Bell Telephone Company, infiintata in anul 1877 a inceput sa produca telefoane la scara larga, fapt ce a dus ca in decurs de un an, mii de americani sa aiba acasa un telefon.
La inceput, semnalele au fost slabe pe distante mari si de aceea acestea au fost amplificate cu triode, astfel putandu-se realiza prima linie telefonica intre doua orase, aflate pe doua continente. De atunci, nu a fost decat un pas pana la realizarea telefonului modern, care putea sa uneasca doua destinatii, oricat de departe s-ar fi aflat una de cealalta.