7 ani de la intrarea Romaniei in Antarctica

 

Astazi se implinesc 7 ani de la donarea Statiei Law-Racovita Romaniei de catre Guvernul Australiei. Aceasta este prima statie romaneasca de cercetare si explorare din Antarctica.

Denumirea Law-Racovita ne aminteste de Philip Law, cel ce a fost primul explorator care a cercetat Antarctica de Est si de binecunoscutul Emil Racovita, savant, explorator si totodata primul biolog din lume ce a cercetat viata in Antarctica.

Meritul transferului Statiei Law-Racovita ii revine cercetatorului Teodor Gheorghe Negoita, in urma eforturilor depuse in programul de cercetare de-a lungul a 17 ani si a altor 2 ani de negocieri.

Faptul ca Romania a intrat in Antarctica in 2006 printr-o statie de cercetare reprezinta o mare realizare pentru Romania: ”Este o premiera pentru cercetarea antarctica din Romania, tara semnatara din 1971 a Tratatului Antarctic, care ne da dreptul la utilizarea teritoriului din Sudul extrem in scopuri pasnice. (…) Este mult mai accesibil pentru o tara aflata intr-o pozitie geografica ca aceea a Romaniei sa preia o baza existenta decat sa construiasca una noua", a afirmat Teodor Gheorghe Negoita, directorul Institutului Roman de Cercetari Polare.

In prezent Statia este finantata de Fundatia Antarctica Romana, dar intampina mari probleme financiare deoarece aceasta nu a fost declarata ca fiind de interes national.

Activitatile stiintifice au loc pe timp de vara deocamdata, cele pe timp de iarna neavand sustinerea Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica. Studiile efectuate aici sunt legate de biochimie, hidrologie, poluare, studii medicale si meteorologice, etc.

Statia are in componenta un laborator si cinci cabane satelit. Accesul aici se face cu ajutorul transportului naval- spargator de gheata sau cu elicopter.

In ciuda obstacolelor intalnite, cercetatorul Teodor Negoita a continuat sa faca cercetari, sa coordoneze proiecte, parteneriate cu tarile vecine, animat fiind de pasiunea sa pentru cercetare: ”Pentru cine este pasionat de cercetare, conditiile din Antarctica, fie ca sunt -50 grade C sau esti blocat in statie sub presiunea unui uragan de 240km/ ora, peisajul de o frumusete neasemuita, lunga noapte antarctica, soarele la miezul noptii in mijlocul verii, izolarea, singuratatea, toate sunt derizorii.” 

Cercetatorul Teodor Negoita a incetat din viata la 23 martie 2011 si a fost primul roman care a atins Polul Nord!

Written by